10+ cách dạy con học chữ cái nhanh thuộc hiệu quả đơn giản nhất

Rate this post

Si t’i mësoni fëmijët të mësojnë shpejt alfabetin është gjithmonë një pyetje e zakonshme e shumë prindërve. Në këtë artikull, le t’i referohemi menjëherë 10+ mënyrave efektive dhe të thjeshta për t’i mësuar fëmijët të mësojnë shkronjat shpejt dhe me lehtësi, të cilat mund t’i zbatojë çdo prind. Le ta zbulojmë me ne!

Pse nuk e mësoj kurrë përmendësh alfabetin

Kur u mësoni fëmijëve të mësojnë alfabetin, shumë prindër duhet të kenë një dhimbje koke me fëmijët e tyre që mësojnë përgjithmonë pa qenë në gjendje të përvetësojnë të gjithë njohuritë. Pavarësisht se sa këmbëngulës janë prindërit, mësimi përmendësh i alfabetit vietnamez është ende i vështirë për fëmijët e vegjël. Kjo mund të rrjedhë nga fakti se disa fëmijë janë të ngadaltë për t’u përvetësuar, ose nuk janë njohur ende me shkronjat. Për fëmijët, imazhet e gjalla dhe tërheqëse do t’i bëjnë më të lehtë për t’u fokusuar dhe do të kenë më shumë interes se alfabeti.

Një arsye tjetër pse fëmijët kanë vështirësi në kujtimin e alfabetit është se prindërit nuk kanë një metodë të përshtatshme mësimore. Shumë prindër shpesh i mësojnë fëmijët e tyre duke lexuar shkronjat fillimisht, pastaj duke i lënë ata të praktikojnë leximin së bashku me ta. Kjo metodë e mësimdhënies nuk është gjithmonë efektive. Gjetja e një metode të përshtatshme të të mësuarit do ta bëjë më të lehtë për fëmijët që të kuptojnë dhe mbajnë mend informacionin në mënyrë më efektive.

Si ta mësoni fëmijën tuaj të lërë shpejt duhanin 2

10 mënyra për t’i mësuar fëmijët të mësojnë shkronjat shpejt dhe në mënyrë efektive

Pasi të kuptojmë arsyet pse është e vështirë për fëmijët të mësojnë përmendësh alfabetin, do të mësojmë se si t’i mësojmë fëmijët të mësojnë shpejt shkronjat që prindërit dhe mësuesit mund t’i zbatojnë. Këtu janë 10 metodat më efektive të mësimdhënies:

Trajnoni fëmijën tuaj që të ketë zakone studimi që në moshë të re

Një nga mënyrat më të shpejta dhe më efektive për t’i mësuar fëmijët të mësojnë shkronja është praktikimi i shprehive të të mësuarit që në moshë të hershme. Shumë prindër janë të zënë me punë, kështu që ata shpesh i dërgojnë fëmijët e tyre në parashkollorët shumë herët. Përkujdesjen dhe edukimin e fëmijëve do ta kenë edukatoret parashkollore. Megjithatë, nuk duhet të supozoni se fëmija juaj mund të zotërojë alfabetin vetëm duke u mësuar nga një mësues.

Përveç kohës në shkollë, duhet të kaloni edhe pak kohë gjatë ditës me fëmijën tuaj, duke biseduar dhe mësuar sa më shpejt të lexojë alfabetin. Ekspozimi i foshnjës tuaj ndaj alfabetit që në moshë të re do të ndihmojë në formimin e aftësisë për të menduar dhe për të qenë të shpejtë për fëmijët. Nëse vazhdoni ta bëni këtë për një kohë të gjatë, fëmija juaj do ta zotërojë më shpejt alfabetin vietnamez.

Përdorni aplikacione mësimore vietnameze

Për ta bërë mësimin e alfabetit më interesant dhe më të përshtatshëm, mund të përdorni softuer për të mbështetur mësimin vietnamez. Disa softuer që mund të instaloni në telefonin tuaj janë: “Piano Kids”, “Vkids”, “Baby Learn Letters and Numbers, Practice Spelling ABC”, “Kien Guru – Fëmijë autodidakt nga klasa e parë deri në klasën e 12” , “Be Hoc Chu Cai, Van, Doc, Viet Tieng Viet”,…. Çdo softuer ka veçoritë dhe avantazhet e veta të jashtëzakonshme. Ju mund të kombinoni përdorimin e shumë softuerëve të ndryshëm për të ndryshuar atmosferën e të mësuarit për fëmijën tuaj, dhe në të njëjtën kohë të stimuloni aftësinë e të menduarit, ta bëni fëmijën tuaj të dashurojë dhe të magjeps me fjalët.

Referojuni aplikacioneve të mësimit vietnamez këtu: 6 programet më të mira më të mira për t’i ndihmuar fëmijët të mësojnë shkronja vietnameze, falas për fëmijët parashkollorë.

Përdorni aplikacione mësimore vietnameze

Mos i detyroni fëmijët të shqiptojnë gjithmonë saktë

Kur fëmijët fillojnë të mësojnë alfabetin, fëmijët nuk janë të njohur me shqiptimin ose flasin qartë. Në raste të tilla, duhet ta drejtoni me durim fëmijën pak nga pak. Gjëja e rëndësishme kur mësoni përmendësh alfabetin është që fëmijët të njohin dhe kuptojnë çdo fjalë, dhe shqiptimi mund të përmirësohet çdo ditë. Ju duhet të korrigjoni gabimet e vogla të çdo fëmije derisa ai ta zotërojë atë dhe më pas ta mësoni të shqiptojë shkronja të reja. Mos i detyroni fëmijët të shqiptojnë saktë të gjitha shkronjat në një kohë të shkurtër sepse kjo është e pamundur.

Mësoni përmendësh alfabetin lehtësisht përmes “Lexo dhe shkruaj”

Një mënyrë jashtëzakonisht efektive për t’i mësuar fëmijët të mësojnë shkronjat shpejt është kombinimi i leximit dhe shkrimit. Pavarësisht se çfarë njohurish mësojnë, nëse thjesht lexojnë, është shumë e vështirë për fëmijët që të kuptojnë dhe mbajnë mend informacionin. Në vend të kësaj, ju duhet ta udhëzoni fëmijën tuaj që të praktikojë shkrimin e çdo shkronje. Pasi ta mësoni fëmijën tuaj të lexojë, lëreni të praktikojë shkrimin e alfabetit disa herë në ditë. Kjo do t’i trajnojë fëmijët një aftësi të re – aftësitë e të shkruarit, dhe do të rrisë kapacitetin e kujtesës dhe të menduarit e mprehtë tek fëmijët.

Mësoni përmendësh alfabetin lehtësisht përmes

Mësoni fillimisht shkronjat e vogla, më vonë ato të mëdha

Kur u mësoni fëmijëve të mësojnë alfabetin, duhet t’i udhëzoni ata të familjarizohen me shkronjat e vogla dhe më pas t’u mësoni shkronjat e mëdha. Shkronjat e vogla kanë një skicë bazë. Prandaj, fëmijët e njohin lehtësisht dhe praktikojnë shkrimin së bashku. Kur fëmija juaj të ketë mësuar përmendësh dhe zotëruar alfabetin e vogël, mësojini ata të praktikojnë shkronjat e mëdha një nga një. Kjo është metoda që aplikojnë shumica e prindërve dhe mësuesve dhe është vërtet efektive.

Referojuni se si t’i udhëzoni fëmijët të shkruajnë shkronja të vogla dhe të mëdha në artikullin vijues: Udhëzime të hollësishme se si të shkruajnë 29 shkronja vietnameze për fëmijët në klasën 1.

Kaloni kohë duke lexuar ose duke i treguar histori fëmijës tuaj

Mësimi do të bëhet i mërzitshëm dhe i thatë nëse aplikoni vetëm metoda tradicionale të mësimdhënies. Në vend të kësaj, mund të përpiqeni të ndryshoni mënyrën se si e mësoni fëmijën tuaj të mësojë shkronjat shpejt, duke aplikuar metodën e leximit të librave ose tregimit të tregimeve për fëmijën tuaj. Kjo metodë ka një efekt pozitiv në përvetësimin e njohurive tek fëmijët e vegjël. Nëpërmjet leximit të librave dhe tregimit për fëmijët, fëmijët gradualisht do të formojnë zakone të mira, do të ngjallin tek fëmijët e vegjël pasion dhe interes për librat dhe fjalët. Nëse e mbani këtë zakon për një kohë të gjatë, kjo do t’i ndihmojë fëmijët të formojnë vetëdisiplinë dhe të përqendrohen në mësim.

Ju duhet të zgjidhni tregime të shkurtra, ose të keni përmbajtje argëtuese dhe humoristike, të cilat do të ndihmojnë që mësimi i fëmijëve të bëhet më interesant dhe efektiv. Referojuni disa tregimeve për fëmijët e shkollave fillore këtu: Përmbledhje e 15 tregimeve interesante dhe domethënëse familjare për fëmijët e shkollave fillore.

Kaloni kohë duke lexuar ose duke i treguar histori fëmijës tuaj

Lidhni letrën me çdo imazh të lidhur

Nëse i udhëzon fëmijët vetëm të mësojnë të lexojnë dhe të shkruajnë alfabetin, fëmijët mërziten lehtësisht dhe nuk kanë interes për të mësuar. Ju mund të përdorni ilustrime për ta bërë mësimin dhe mësimin e alfabetit më të gjallë dhe tërheqës. Kjo është një mënyrë shumë e thjeshtë por efektive për t’i mësuar fëmijët të mësojnë shkronjat shpejt. Për shembull, kur po e mësoni fëmijën tuaj të lexojë shkronjën C, mund të përfshini figura pemësh ose vizatime shumëngjyrëshe për të ilustruar mësimin. Kjo jo vetëm që i ndihmon fëmijët të përvetësojnë shpejt njohuritë, por edhe ngjall dashurinë dhe pasionin e fëmijëve për letrat.

Luaj me fëmijët

Të mësuarit gjatë lojës është një nga mënyrat më efektive për t’i mësuar fëmijët të mësojnë shkronjat shpejt dhe me efikasitet që prindërit dhe mësuesit duhet t’i zbatojnë. Në këtë moshë të fëmijëve të vegjël, fëmijëve shpesh u pëlqen të eksplorojnë botën përreth tyre, preferojnë të luajnë me objekte të lezetshme sesa të studiojnë. Prandaj, nuk duhet të kufizoni mësimin e fëmijës suaj në çdo kohë dhe askund. Të bësh këtë jo vetëm që është joproduktive, por gjithashtu i bën fëmijët të ndihen të mërzitur nga të mësuarit. Ju mund ta aplikoni këtë metodë duke alternuar mësimin dhe lojën: Studioni për rreth 30-40 minuta, luani për rreth 20-30 minuta për t’i dhënë kohë fëmijës suaj për të pushuar. Ose mund të vendosni gjithashtu një moment historik të caktuar shpërblimi për fëmijën tuaj. Për shembull, nëse fëmija juaj mëson përmendësh, shqipton saktë dhe shkruan 3 shkronja, ju do ta shpërbleni me një lodër të vogël, për shembull.

Luaj me fëmijët

Udhëzoni fëmijën tuaj që të mësojë të lexojë në çdo kohë, kudo

Mësimi i fëmijëve kërkon këmbëngulje dhe durim nga prindërit. Fëmijët nuk mund të mësojnë përmendësh të gjithë alfabetin vietnamez në vetëm një ose dy ditë. Prandaj, ju duhet të mësoni leximin në çdo kohë, kudo. Mësimi i fëmijëve për të lexuar dhe shkruar alfabetin nuk kërkon gjithmonë një grup të plotë librash. Për shembull: Kur e nxirrni fëmijën tuaj jashtë për të luajtur, ose kur ndeshet me ndonjë imazh, mund ta mësoni fëmijën tuaj të praktikojë leximin e imazheve, objekteve, kafshëve, … që fëmija sheh. Mbajtja e kësaj metode për një kohë të gjatë do të formojë tek fëmijët e vegjël aftësinë për të vëzhguar gjërat dhe dukuritë rreth tyre dhe në të njëjtën kohë do t’i trajnojë ata të mbajnë mend dhe të mendojnë shpejt.

Mësoni fëmijën tuaj të mësojë nga këngët e fëmijëve

Bëjeni mësimin e fëmijëve më interesant dhe tërheqës duke mësuar alfabetin nga këngët e fëmijëve. Mësojini fëmijëve tuaj këngë me melodi dhe tekste të thjeshta, qesharake dhe të këndshme që ata t’i imitojnë lehtësisht. Kjo është një mënyrë interesante dhe shumë efektive për t’i mësuar fëmijët të mësojnë shkronjat shpejt. Pavarësisht nëse është alfabeti vietnamez apo anglisht, fëmijët duhet të mësohen dhe të mësojnë përmendësh çdo fjalë në mënyrë që të jenë në gjendje të lexojnë dhe shkruajnë rrjedhshëm të gjithë alfabetin. Për alfabetin anglez, leximi do të jetë krejtësisht i ndryshëm nga ai vietnamez. Prandaj, për t’i ndihmuar fëmijët të mësojnë përmendësh me lehtësi fjalët, mund të përdorni shumë këngë të ndryshme për të ngjallur interesin e fëmijës për fjalët. Kjo mënyrë e të mësuarit do t’i ndihmojë fëmijët të relaksohen dhe të jenë më të rehatshëm gjatë studimit dhe në të njëjtën kohë të shmangin presionin dhe lodhjen në mësim.

Shënime kur u mësoni fëmijëve të mësojnë shkronjat shpejt

Për të zbatuar mënyrat më efektive për ta mësuar fëmijën tuaj të mësojë shkronjat shpejt, duhet të vini re disa gjëra më poshtë:

  • Ju duhet të këmbëngulni, ta drejtoni me durim fëmijën tuaj pak nga pak dhe ta mbani këtë për një kohë të gjatë. Nuk rekomandohet të jepet vetëm një herë, sepse kjo do t’i bëjë fëmijët të harrojnë shpejt njohuritë.
  • Nuk duhet të jeni shumë të rreptë me fëmijët kur ata lexojnë ose shkruajnë gabim alfabetin. Askush nuk mund të zotërojë gjithçka që nga hera e parë. Në moshën e fëmijës, fëmijët shpesh kënaqen duke luajtur më shumë sesa të mësojnë. Prandaj, nuk duhet të jeni shumë të rreptë ose të qortoni fëmijën. Kjo do t’i bëjë fëmijët të mërziten lehtësisht dhe të mos duan më të studiojnë.
  • Në mënyrë që mësimi të mos jetë i thatë dhe i mërzitshëm, duhet të kombinoni disa lojëra për fëmijë. Për shembull, çdo ditë do ta lini fëmijën tuaj të hapë një kuti dhuratë sekrete. Në atë kuti dhuratë do të ketë një letër. Kur fëmija juaj të godasë këtë letër, ju do ta mësoni se si ta lexojë dhe shkruajë atë letër.
  • Jepini fëmijëve gjithmonë emocione, pasion dhe mësim për letrat.
  • Jepini fëmijës tuaj ushqime që kanë formën e shkronjave për t’i ndihmuar ata të rrisin njohjen dhe kujtesën e tyre. Më pas mund ta pyesni fëmijën tuaj se si ta lexojë dhe shkruajë këtë letër. Kjo është një mënyrë e re për t’i mësuar fëmijët tuaj të mësojnë përmendësh shpejt shkronjat që duhet t’u referoheni.
  • Pas çdo testi të lexim-shkrimit të letrave të fëmijës suaj, ju mund ta shpërbleni atë me një dhuratë të vogël për të inkurajuar shpirtin e tyre, duke i ndihmuar ata të kenë më shumë motivim për t’u përpjekur për mësimet e ardhshme.

Shënime kur u mësoni fëmijëve të mësojnë shkronjat shpejt

Shiko me shume:

  • Mënyra më efektive për të mësuar tabelën e shumëzimit, mbani mend shpejt, mbani mend për një kohë të gjatë, mënyra më e thjeshtë
  • Përmbledhje e formave dhe ushtrimeve të matematikës mendore për fëmijët që përgatiten për klasën 1
  • Sintetizoni 15 histori familjare interesante dhe kuptimplote për fëmijët e shkollave fillore

Më sipër është një përmbledhje e 10+ mënyrave për t’i mësuar fëmijët të mësojnë shkronjat shpejt dhe me lehtësi, më efektive dhe më e thjeshta që prindërit dhe mësuesit duhet t’i referohen kur mësojnë fëmijët e vegjël. Ju uroj suksese në zbatimin e këtyre metodave.

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết 10+ cách dạy con học chữ cái nhanh thuộc hiệu quả đơn giản nhất , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *