Blog chia sẽ kinh nghiệm kiến thức chuyên sâu gtvttw4.edu.vn

Rate this post

Pse një pikturë ultra-realiste 17-vjeçare nga vendi i tyre vlen katër herë më shumë se rekordi i një pikture vietnameze 100-vjeçare? Përveç faktorit ofertë-kërkesë, çfarë tjetër fshihet? Artikulli analizon nga një këndvështrim komercialo-politik, në të cilin si autori ashtu edhe vepra janë elementë në strategjitë mikro dhe makro të koleksionistëve dhe të institucionit në pushtet.

“Mona Lisa – Smile Design” (2004) nga Lanh Quan (Leng Jun) arriti në 12.6 milion USD në Pekin dy muaj më parë, por javët e fundit kanë shkaktuar bujë në industrinë vietnameze me dy krye urë. [1a, 1b] debatoni nëse surrealizmi ka meritë artistike.

Kjo ndarje duhet të ekzistojë, sepse shkollat ​​kanë lindur për t’u përballur dhe kundërpeshuar me njëra-tjetrën, duke zhvilluar kështu njohuritë. Por ka një perspektivë tjetër që nuk është përmendur, ajo është tregu.

Për mua, pyetja më e dhimbshme është: pse një pikturë bashkëkohore 17-vjeçare vlen katër herë më shumë se rekordi i pikturës vietnameze 100-vjeçar? [2]? Përveç faktorit ofertë-kërkesë, çfarë ka tjetër?

Ky artikull do të analizojë në sy të strategjisë politiko-tregtare si në nivelin e koleksionistëve në veçanti, ashtu edhe në tregun e artit bashkëkohor kinez në përgjithësi.

Para së gjithash, në anën makro, le të bëjmë një hap prapa për të kuptuar dinamikën e brendshme të tregut të artit kontinent gjatë gjysmëshekullit të kaluar, me disa valë të mëdha.

Pas politikës doi moi të vitit 1978, nga fundi i viteve ’80 deri në fund të viteve ’90, momenti i zhvillimit ishte ende konservator nën ekonominë thjesht komuniste. Nga vitet ’00, kur komuniteti i artistëve, kuratorëve dhe kritikëve bashkëkohorë ishte bërë erudit dhe i shumtë në një masë të caktuar, të ardhurat prej andej filluan të rriteshin vertikalisht.

Një paradoks gjatë kësaj periudhe ishte se veprat vendase bliheshin nga koleksionistët ndërkombëtarë, ndërsa koleksionistët vendas preferonin të blinin vepra të artistëve ndërkombëtarë. Në arenën e Hong Kongut këtë dekadë, numri i blerësve nga kontinenti është dy herë më i madh se nga Britania e Madhe dhe SHBA-ja së bashku, me trefishin e vlerës. Arsyeja është e lehtë për t’u kuptuar, sepse pikturat janë një kanal i shpejtë dhe i përshtatshëm për pastrimin e parave. Veprat e blera ndërkombëtare shpesh lihen jashtë vendit, sepse taksa e importit në Kinë është deri në 34% të vlerës totale të pikturave.

Trendi i blerjes së mallrave të huaja u ngadalësua vetëm gjatë krizës financiare të vitit 2008, dhe pikërisht atëherë grumbulluesit vendas u kthyen në tregun vendas. Qeveria kineze gjithashtu ka liruar kontrollin e saj, duke lejuar shumë sipërmarrës të publikojnë koleksionet e tyre si një krenari kombëtare, duke kontribuar në emrin e artit bashkëkohor të vendit në ekuilibrin euroaziatik. .

Që nga viti 2009, u krijua Konferenca Vjetore e Shoqatës së Koleksionistëve të Artit Bashkëkohor të Kinës, e cila vazhdon deri më tani. Në qytetet e klasit të parë si Shangai apo Pekini, ka jo më pak se një duzinë muzeume private bashkëkohore.

Kur shikojmë prapa, nëse në vitin 2000, tregu kinez i artit përbënte më pak se 1% të vlerës totale të tregut global, në vitin 2021, kjo shifër është tashmë 20%, e barabartë me MB-në, pak pas SHBA-së (42%). [3]. Me këtë moment, Kina do të kalojë lehtësisht Perëndimin në vetëm një dekadë, me rekord pas rekord.

Në atë makro tablo, përveç mjeshtrave klasikë dhe modernë, të cilët fytyra të veçanta bashkëkohore janë zgjedhur për të dërguar ar, janë rezultat i faktorëve që kombinojnë trajtimin kompleks treg-akademik-rrymë.

Në nivel mikro, kur koleksionistët/investitorët e trajtojnë artin si një mall, ne mund të huazojmë objektivin bazë 4Ps të Philip Kotler për të sqaruar rastin në fjalë.

1. Produkt – Produkt

1 (a). Autori

Me çmimin e miliona dollarëve, blerja e një pikture është gjithashtu blerja e një emri të bashkangjitur me të. Leng Jun ka lindur në vitin 1963 në Sichuan, është një talent pikture që lulëzoi shpejt. Në moshën 17-vjeçare, ai hyri në Departamentin e Arteve të Bukura të Universitetit të Wuhan-it dhe pasi u diplomua në vitin 1984 e kaloi karrierën e tij duke ndjekur stile realiste dhe surrealiste, ku çdo vepre iu desh nga disa muaj deri në gjysmë viti për t’u përfunduar.

Ai fitoi vazhdimisht shumë çmime akademike vendase, për shembull, “Relike kulturore – Dizajni i produkteve të reja” (1993) dhe “Peizazhi i shekullit të dytë” (1995) fituan dy çmime të rëndësishme në Ekspozitë. Ekspozita e pikturës në vaj në Kinë. Aktualisht, Leng Jun mban gjithashtu shumë poste të rëndësishme: Zëvendës President i Shoqatës Letrare dhe Arteve Hubei, Zëvendës President i Shoqatës së Piktorëve Hubei, President i Shoqatës së Piktorëve Wuhan dhe Drejtor i Akademisë. Artet e Bukura Wuhan.

Si e tillë, rezymeja e Leng Quan është më e sigurta politikisht për koleksionistët vendas (krahasuar me artistët “problematikë” si Ai Weiwei). Akademikisht, Leng Jun trashëgoi teknikat perëndimore të pikturës së vajit dhe thuhet se ka arritur një nivel të shkëlqyer realizmi ekstrem si brenda dhe jashtë vendit, duke u quajtur nga mediat kineze një “legjendë e pikturës së vajit”. Ky autor i përshtatet strategjisë së ndërtimit të identitetit kombëtar të artit të koleksionistëve vendas.

1 (b). Puna

Monalisa 1

Monalisa 3

Dialogu i rastësishëm me mjeshtrit perëndimorë është gjithashtu një pohim i statusit të pikturës kineze, kështu që në sytë e koleksionistëve, i përshtatet edhe strategjisë në pjesën e mësipërme. Përveç duarve dhe buzëqeshjes, dy fotot nuk kanë shumë të përbashkëta. Kompozimi vertikal i pikturës i ngjan një rrotulle klasike kineze, me shtimin e një vule në këndin e sipërm të djathtë, duke përcaktuar më tej këtë element identiteti.

Në një intervistë për CGTN, artisti tha: “Piktura kineze në vaj ka identitetin e vet, sepse Kina ka mijëra vjet qytetërim. Ne e kemi përvetësuar teknologjinë perëndimore shumë shpejt dhe e kemi asimiluar atë për t’iu përshtatur kulturës sonë dhe për të formuar stilin tonë.” [4]

Kështu, “jopolitika” e Lanh Quan-it është në fakt shumë politike dhe është politizuar edhe nga tregu, duke krijuar vlera të mëdha të paprekshme dhe të matshme.

2. Vendi – Kanali i Shpërndarjes

Duke pasur parasysh trazirat në oborrin e shtëpisë së Hong Kongut dhe shtrëngimin e shtrëngimit të shtëpive të mëdha ndërkombëtare të ankandeve këtu si Sotheby’s dhe Christie’s me blerësit kinezë, është strategjike për tregun e brendshëm kinez të zhvillojë kanalin e vet të ankandeve. Sigurisht.

Piktura “Mona Lisa – Smile Design” është në shitje në shtëpinë më të madhe të ankandeve të Kinës, China Guardian, në të njëjtin nivel me një emër tjetër, Poly International. Që të dy e kanë selinë në Pekin (jo në Shangai). E themeluar në vitin 1993, China Guardian është shtëpia më e vjetër e ankandeve në vend dhe e katërta më e madhe në botë.

Shtëpia ishte e fokusuar kryesisht në pikturat me bojë, kaligrafi dhe antike në dekadat e hershme, por që nga lindja e Poly International në 2005, të dy kanë filluar të konkurrojnë në hapësirën bashkëkohore. Nga më shumë se një duzinë rekorde çmimesh të kohëve të fundit në China Guardian, shumica kanë ardhur nga piktura me bojë ose kaligrafi.

3. Çmimi – Çmimi

Por, përpara se të kalojmë në seksionin tjetër që janë strategji specifike për të rritur një vlerë të tillë, në këtë seksion le të luajmë vetëm rolin e ankandit dhe blerësit për të vendosur çmimin për “Mona Lisa – Smile Design” dhe masa më e zakonshme është historia e tregtimit. vepra të tjera nga vetë Lanh Quan gjatë çdo periudhe.

Veçanërisht, piktura “Peizazhi i shekullit të tretë” (1995) është blerë gjithashtu nga autori me çmimin origjinal prej 200 mijë juanë ose 30 mijë dollarë dhe është ofruar në shitje një herë në vitin 2011 për 100 herë më shumë, pra 3 milionë dollarë. Këtë vit, çmimi i tij është arritur në 6.7 milionë dollarë, që është dyfishi i 10 viteve më parë.

E njëjta seri si “Mona Lisa – Dizajni i Buzëqeshjes”, por i kompozuar një vit më vonë, “Portreti i Ronaldinhos” (2005), u prodhua gjithashtu në vitin 2010 për 4.8 milion dollarë.

Kështu, për të llogaritur çmimin e “Mona Lisa – Smile Design” nuk është e vështirë. Nëse marrim raportin e referencës së “Peizazhit të shekullit të tretë” (dyfishi i çmimit 2010-2011) dhe çmimit të referencës së “Portreti i Ronaldinhos” (4.8 milionë dollarë), do të marrim 9.6 milionë dollarë, por siç u analizua më sipër, Vlera e menteshës së “Mona Lisa” është shumë më e mirë se “Ronaldinho”, ndaj është shumë e arsyeshme që ajo të blihet me 12.6 milionë dollarë (më shumë se 31%) dhe ky çmim pritet të rritet. Formula është shumë e qartë si nga ana e çmimit ashtu edhe nga ana e porosisë.

4. Promovimi – Promovoni

Kush është Thang Thu dhe çfarë ka bërë ai për 17 vjet?

I lindur në vitin 1964, ky është një nga dizajnerët e famshëm të brendshëm në Kinë, djali i një piktori. Ai është një nga koleksionistët që ndjek strategjinë e mësipërme “kombëtare”, me një largpamësi.

Nga vitet ’90 dhe ’00, Thang Thu filloi të përqëndrohet në mbledhjen e një numri të madh veprash të stilit realist nga artistë vendas, duke përfshirë Lanh Quan, një mik i moshës së tij. Deri më sot, koleksioni i Thang Thu përfshin më shumë se 500 vepra nga emra të mëdhenj si Xia Xiaowan, Wang Yidong ose Luo Zhongli (i cili konsiderohet një pionier i artit bashkëkohor/modern kinez).

Ai planifikoi të ndërtonte një muze të specializuar në realizmin kinez. Duhet të theksohet se, ndryshe nga Perëndimi, ku ka ulje taksash për muzetë dhe fondacionet private jofitimprurëse të artit, në Kinë, koleksionisti duhet të përballojë të gjithë koston e ngritjes së muzeut, kështu që çdo projekt është një angazhim i madh.

Thang Thu është gjithashtu një pjesëmarrës aktiv në Konferencën Vjetore të Koleksionistëve të lartpërmendur. Gjatë dekadave të fundit, rregullisht çdo disa vjet, Thang Thu ka huazuar vepra nga koleksioni i saj në ekspozita dhe muze të mëdhenj.

Një shembull është ekspozita “Synimi: Arti Bashkëkohor i zgjedhur nga koleksionistët”. [5] u zhvillua gjatë 3 viteve 2016-2018 në Muzeun e Artit Modern në Pekin, organizuar nga revista Target dhe kuruar nga Zhang Yong, duke bashkuar vepra nga 06 koleksione të mëdha, përfshirë serinë e Thang Thu. Prezenca në ekspozita dhe botime prestigjioze kontribuon në një rritje të ndjeshme të vlerës së koleksionit dhe të veprave.

Një veprim tjetër i zgjuar i Thang Thu ishte se kur zotëronte të drejtën e autorit origjinal dhe intelektual, ai printoi “Mona Lisa – Smile design” në shumë kopje të së njëjtës madhësi, për të marrë pjesë në shumë konkurse. çmime bamirësie dhe komerciale, rreth 30,000 dollarë secila. [6a, 6b].

Sa i përket versionit origjinal, ai e mbajti të fshehtë, pas 17 vitesh, ai e rieksportoi Ciganin në një fushatë të madhe promovuese tregtare nga shtëpia e ankandit, duke e krahasuar drejtpërdrejt me një vepër perëndimore po atë mbrëmje. Në Pekin është “The Column” (1968) nga Gerhard Richter.

Si rezultat, të dyja pikturat me vaj u vlerësuan në mënyrë të barabartë, 12.6 milionë dollarë, duke thyer tre rekorde. Piktura e Lanh Quan theu rekordin personal të artistit dhe rekordin për realizmin e poleve vendase. Piktura e Gerhard Richter theu rekordin për punën e një artisti të huaj në tregun kontinental. Ky antagonizëm është gjithashtu një tjetër demonstrim i strategjisë së ndërtimit të një imazhi kombëtar për Kinën siç u përmend më lart.

***

Edhe pse “Mona Lisa – Smile Design” theu rekordin, Lanh Quan nuk mori asnjë para në këtë transaksion, por përfitues ishin Thang Thu dhe China Guardian. Por në moshën 57-vjeçare, Lanh Quan-it nuk i mungojnë paratë, sepse puna e tij është gjuajtur dhe blerë drejtpërdrejt nga shumë njerëz gjatë dy dekadave të fundit për miliona dollarë, përfshirë Jack Ma.

Rasti i rekordeve të çmimeve këtu është në thelb një përrallë që gërshetohet mes akademisë, politikës dhe tregut, në të cilën autori dhe vepra janë mallra në mikro- dhe makro-strategjinë e koleksionistit dhe regjimin sundues në mes të Lindjes- Konflikti në Perëndim. Duke e ditur këtë, në mënyrë që të kuptojmë se kush është vendimtari kryesor në këtë lojë dhe të krahasojmë tregun vietnamez në një kontekst më të gjerë.

Shënim:

[1a] Artikull nga Le Quang Ha (artist ekspresionist)
[1b] Këngë nga Le The Anh (artist realist)
[2] “Portreti i Miss Phuong” nga Mai Trung Thu, arriti në 3.1 milion dollarë në prill 2021
[3] Raporti i Tregut Global të Artit 2021, Art Basel & UBS.
[4] Lexoni më shumë news.cgtn.com
[5] Lexoni më shumë sotartmuseum.com
[6a] Lexo më shumë gallery.artron.net
[6b] Lexoni më shumë artnet.com

Autori: Ace Le

Rreth Autorit:

Ace Le ka një diplomë Master në Studime Muzeale dhe Praktikë Kuratoriale në Universitetin Teknologjik Nanyang. Ai është bashkëthemelues i grupit të pavarur kuratorial Of Limits, i cili u nderua me Çmimin Kuratorial të Projekteve të Platformës 2020 nga NTU CCA Singapore.

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Blog chia sẽ kinh nghiệm kiến thức chuyên sâu gtvttw4.edu.vn , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *