Hướng dẫn cách uống an toàn, đúng cách

Rate this post

Merrni pilula kontraceptive çdo ditë Është një metodë e thjeshtë e kontrollit të lindjes e zgjedhur nga shumica e çifteve. Megjithatë, shumë gra ende nuk e kuptojnë qartë se si të përdorin kontraceptivë oralë çdo ditë është mënyra e duhur, pa efekte anësore si dhe të mos “thyesh planin”.

Artikulli i mëposhtëm këshillohet profesionalisht nga Doktor.CKII Phan The Thi, Doktor i Qendrës Obstetrike dhe Gjinekologjike të Spitalit të Përgjithshëm Tam Anh në qytetin Ho Chi Minh do t’ju ofrojë informacionin më të detajuar në lidhje me pilulat ditore të kontrollit të lindjes.

Udhëzime për marrjen e kontraceptivëve oralë çdo ditë

Çfarë është pilula e përditshme?

Pilula ditore të kontrollit të lindjes Pilula, e njohur edhe si pilula mujore e kontrollit të lindjes, është një pilulë që përmban hormone për të kontrolluar aktivitetin e vezoreve dhe mitrës, duke parandaluar kështu mundësinë e ngjizjes tek personi që e merr.

Shumica e pilulave kontraceptive përmbajnë dy hormone, estrogjenin dhe progesteronin, si përbërësit kryesorë. Kombinimi i këtyre dy hormoneve funksionon për të kontrolluar aktivitetin e vezoreve, për të parandaluar ovulimin natyral në çdo cikël dhe për të parandaluar konceptimin. Ky është edhe mekanizmi i veprimit të pilula kontraceptive.

përbërësi kryesor i ilaçit
Përbërësi kryesor i ilaçit janë dy hormonet Estrogjeni dhe Progesteroni

Përveç kësaj, pilulat e kontrollit të lindjes gjithashtu e bëjnë mukozën rreth qafës së mitrës më të trashë, duke e bërë të vështirë lëvizjen e spermës në mitër. Në rast se një vezë takohet me një spermë dhe fekondohet, dy hormonet që përmbahen në ilaç do të veprojnë në rreshtimin e mitrës, duke e bërë të vështirë që veza e fekonduar të ngjitet në murin e mitrës për t’u implantuar dhe zhvilluar. (e para)

Efekti i kontraceptivëve oralë të përditshëm

Roli kryesor i pilulës kontraceptive orale të përditshme është parandalimi i shtatzënisë. Nëse ndiqni udhëzimet për përdorim për sa i përket dozës dhe kohëzgjatjes, pilulat kontraceptive orale ditore janë 99% efektive në parandalimin e shtatzënisë.

BS.CKII Phan The Thi tha, përveç përdorimit kryesor të kontrollit të lindjes, pilulat e kontrollit të lindjes kanë gjithashtu shumë përfitime të tjera si:

 • Zbutja e sindromës premenstruale (PMS);
 • Rregulloni rregullisht ciklin menstrual, zvogëloni volumin menstrual;
 • Simptomat si dismenorrea janë më të lehta;
 • Përmirësoni aknet, e bëni lëkurën më të njëtrajtshme dhe të ndritshme;
 • Kontrolloni ciklin mujor, zvogëloni afshet e nxehta tek gratë para menopauzës;
 • Zvogëloni rrezikun e kancerit të vezoreve, kancerit të endometrit, kisteve të vezoreve dhe kufizoni shtatzëninë ektopike.

Kush mund të përdorë pilula kontraceptive çdo ditë?

Çiftet që nuk janë gati të kenë fëmijë ose duan të kenë planifikim familjar, mund të përdorin pilulën kontraceptive çdo ditë për të parandaluar shtatzëninë. Kjo është metoda e preferuar e zgjedhur nga shumë çifte dhe gruaja është subjekt i kësaj mase. (2)

Megjithatë, pilula e përditshme nuk do të jetë e përshtatshme për të gjitha gratë. Në disa raste, gratë që përdorin ilaçin mund të përjetojnë efekte anësore të padëshiruara. Prandaj, mjekët obstetër dhe gjinekologë dhe prodhuesit e barnave rekomandojnë që gratë me një nga faktorët e rrezikut të mëposhtëm të mos përdorin kontraceptivë oralë çdo ditë, duke përfshirë:

 • Gratë mbi 35 vjeç kanë zakon të pinë duhan;
 • Presioni i lartë i gjakut nuk kontrollohet mirë;
 • Keni një histori ose histori të pranishme të tromboembolisë venoze, emboli pulmonare;
 • Ju ose familja juaj keni një histori të goditjes në tru ose sëmundjeve të zemrës;
 • Ju ose familja juaj keni një histori të kancerit të gjirit;
 • Gjakderdhje e pashpjegueshme e mitrës;
 • Keni dhimbje koke migrene ose komplikime të lidhura me diabetin, sëmundjet e veshkave, retinopatinë ose sëmundjet neurologjike;
 • Gratë me sëmundje të mëlçisë.

Kur keni një nga faktorët e rrezikut të mësipërm, duhet të informoni mjekun tuaj për udhëzime për metoda të tjera më të përshtatshme kontracepsioni. Në rast se dyshoni se keni një faktor rreziku, por nuk jeni të sigurt, do t’ju bëhen analizat e nevojshme për ta përdorur ilaçin në mënyrë efektive, pa pasur efekte anësore serioze.

Kush duhet ta përdorë ilaçin?
Shumica e grave mund të marrin kontraceptivë oralë çdo ditë, me përjashtim të disa grupeve në rrezik

Udhëzime për marrjen e saktë të pilulave të kontrollit të lindjes çdo ditë

Përdorimi i kontraceptivëve oralë çdo ditë është dëshmuar efektiv dhe i sigurt nëse përdoret në dozën e duhur dhe sipas udhëzimeve për përdorim. Rastet e përdorimit të gabuar mund të rezultojnë të kundërta, duke shkaktuar efekte anësore të padëshiruara.

Aktualisht në treg gjenden 2 lloje pilulash kontraceptive ditore, forma blister 21 pilulash dhe forma blister 28 pilulash. Edhe pse ka shumë prodhues të ndryshëm, përdorimi do të jetë i njëjtë në secilin.

Si të merrni pilula kontraceptive orale çdo ditë në formë flluska prej 21 pilulash

 • Flluska e parë: Merret 1 tabletë/ditë nga dita e parë e ciklit menstrual, pihet vazhdimisht çdo ditë deri në fund të 21 tabletave. Nëse cikli menstrual ka kaluar 5 ditë, filloni ta merrni nga dita e 5-të deri në fund të paketës.
 • Paketimi tjetër: Pas marrjes së paketës së parë, bëni një pushim për 7 ditë dhe më pas vazhdoni të merrni paketën tjetër, 1 tabletë në ditë derisa paketimi të përfundojë.

Domethënë, nga paketa e dytë e tutje, duhet të bëni një pushim nga marrja e tij për 7 ditë dhe më pas të vazhdoni me paketën tjetër, pavarësisht nga cikli menstrual. Për të rritur efektivitetin e kontrollit të lindjes, gratë duhet të kombinojnë përdorimin e prezervativëve ose seksin e sigurt për 7 ditët e para.

Pilula kontraceptive në formë flluskash prej 21 tabletash
Pilula kontraceptive orale ditore në formë blister prej 21 pilulash

Si të merrni pilula kontraceptive orale çdo ditë në formë flluska prej 28 pilulash

Paketa ditore e pilulave kontraceptive me 28 pilula, duke përfshirë 21 pilula që përmbajnë hormonet estrogjen dhe progesterone (si p.sh. një flluskë prej 21 pilulash) dhe 7 pilula placebo që përmbajnë sheqer dhe hekur… Qëllimi është të ndihmohen gratë ta marrin atë vazhdimisht, duke shmangur harrimin e marrjes së Kontracepsioni ditor redukton efektivitetin e kontrollit të lindjes.

Pilula kontraceptive pako 28 tableta
Pilula kontraceptive orale ditore në formë blister prej 28 tabletash

Kur duhet të përdoren pilulat kontraceptive?

Doktor Phan The Thi tha se në fakt, gratë mund të marrin pilula kontraceptive çdo ditë në çdo kohë të ditës. Përveç rastit kur trajtoheni për një gjendje mjekësore, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për udhëzimet e duhura për përdorim. (3)

“Është më mirë që gratë të zgjedhin një kohë të caktuar të ditës për të marrë ilaçin, kjo do të ndihmojë në shmangien e harresës së marrjes së ilaçit. Koha më e lehtë për t’u mbajtur mend është pas ngrënies ose para se të shkoni në shtrat.”

Pasi të mësoheni me kohën fikse të marrjes së ilaçit, nëse dëshironi të ndryshoni kornizën kohore, duhet të filloni nga e para nga paketa e re. Për njerëzit që shpesh punojnë ose lëvizin në një zonë me një diferencë kohore, gratë ende mund ta përdorin ilaçin në kohën normale. Në rast se nuk mund ta ndiqni orën, mund ta merrni ilaçin me vonesë, por jo më shumë se 12 orë.

Më e rëndësishmja, ju duhet të zgjidhni të përdorni barna me origjinë të qartë. Ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për këshillën më të mirë.

Ju duhet të merrni ilaçin me vete
Ju duhet ta mbani barin tuaj me vete për të mos harruar ta merrni

Avantazhet e pilulave ditore të kontrollit të lindjes

Krahasuar me metodat e tjera të kontrollit të lindjes, marrja e kontraceptivëve oralë çdo ditë ka më shumë përparësi, përkatësisht:

 • I thjeshtë në përdorim, nuk ndërhyn në marrëdhëniet seksuale;
 • Kur përdoret si duhet në dozën dhe udhëzimet për përdorim, pilulat kontraceptive orale ditore janë shumë efektive në parandalimin e shtatzënisë deri në 99%. Shkalla e shtatzënisë gjatë marrjes së barit është shumë e ulët, me përjashtim të rastit të harrimit të marrjes së pilulës ose marrjes së saj në mënyrë të gabuar;
 • Merrni kontraceptivë oralë çdo ditë për efekt të shpejtë që në ditët e para të përdorimit;
 • Kur ndaloni pilulën, efekti kontraceptiv do të hiqet, aftësia për të mbetur shtatzënë do të vazhdojë të jetë normale.

Efektet anësore të kontraceptivëve oralë

“A është e dëmshme të marrësh pilula kontraceptive çdo ditë?” Kjo është një pyetje e zakonshme e bërë nga shumë gra kur mësojnë për këtë metodë kontracepsioni. Phan The Thi tha, përveç përfitimeve të hormoneve femërore, disa raste të pilulave të kontrollit të lindjes shkaktojnë efekte anësore si:

 • Lëkura melazma;
 • Ndryshimet në ciklin menstrual gjatë periudhës së parë të përdorimit të drogës;
 • Dhimbje koke;
 • Dhimbje gjoksi;
 • Distension;
 • Nauze;
 • Gjakderdhje anormale vaginale midis cikleve menstruale.

Nga ana tjetër, gratë duhet të përdorin rregullisht barin çdo ditë sipas udhëzimeve të prodhuesit për përdorim. Nëse harroni të merrni pilulën tuaj, shanset për të mbetur shtatzënë do të rriten nëse kryeni marrëdhënie seksuale në ditën që nuk e merrni pilulën. Kontraceptivët oralë gjithashtu nuk i mbrojnë gratë nga rreziku i sëmundjeve seksualisht të transmetueshme.

Në procesin e përdorimit të barit, nëse shfaqen efektet anësore të mësipërme ose ndonjë simptomë e pazakontë, duhet të ndaloni marrjen e ilaçit dhe të njoftoni menjëherë mjekun tuaj për ekzaminim dhe trajtim në kohë.

Kombinimi i kontraceptivëve oralë dhe prezervativëve
Kombinoni marrjen e kontraceptivëve oralë çdo ditë dhe përdorimin e prezervativëve për efikasitet maksimal

Çfarë mund të bëhet për të kufizuar efektet anësore të pilulave ditore të kontrollit të lindjes?

Ndiqni urdhrat e mjekut

Nëse pas kësaj periudhe kohore, efektet anësore ende shfaqen dhe bëhen më serioze, duhet të ndërprisni marrjen e barit dhe të njoftoni menjëherë mjekun tuaj për ndërhyrje në kohë.

Mbani një mënyrë jetese të shëndetshme

Gratë duhet të ndërtojnë një mënyrë jetese të shëndetshme për të minimizuar shqetësimet gjatë periudhës së përdorimit të përditshëm të pilulave kontraceptive. Shtimi i më shumë frutave dhe perimeve, veçanërisht filizave të sojës, sepse ky ushqim përmban shumë Fitoestrogjene, do të ndihmojë në mbajtjen e një peshe të qëndrueshme dhe rregullimin e menstruacioneve.

Përveç kësaj, gratë duhet të ushtrojnë rregullisht. Një trup më i fortë dhe më i zhdërvjellët gjithashtu ndihmon në rregullimin efektiv të menstruacioneve.

Krijoni paqen e mendjes, shmangni stresin

Mbajtja e mendjes suaj të rehatshme dhe të lumtur me zakone të shëndetshme si leximi, dëgjimi i muzikës, shikimi i filmave, etj., do ta ndihmojë trupin tuaj të qëndrojë rehat dhe të shmangë stresin, kështu që pilulat e kontrollit të lindjes funksionojnë në mënyrë më efektive.

Disa shënime kur përdorni kontraceptivë oralë çdo ditë

Këtu janë disa shënime kur përdorni pilula kontraceptive të përbashkëta nga Dr. Phan The Thi, duhet t’i kushtoni vëmendje marrjes së pilulës për të maksimizuar efektivitetin e kontrollit të lindjes.

kutia e mjekut
Doctor.CKII Phan The Thi, Doktor i Qendrës Obstetrike dhe Gjinekologjike të Spitalit të Përgjithshëm Tam Anh në Ho Chi Minh City këshillon gratë se si të përdorin kontraceptivë oralë çdo ditë

Çfarë duhet të bëni nëse harroni të merrni pilulën tuaj të kontrollit të lindjes?

Nëse harroni të merrni një pilulë brenda 12 orëve, merrni atë sapo ta mbani mend. Megjithatë, merrni pilulën tjetër në të njëjtën kohë çdo ditë. Kjo do të thotë të merrni 2 tableta / ditë, 1 suplement në mëngjes dhe 1 pilulë në kohën e duhur pasdite ose mbrëmje.

Nëse kanë kaluar më shumë se 12 orë pasi keni harruar të merrni një pilulë, merrni atë sapo ta mbani mend. Pilula tjetër merret ende në të njëjtën kohë çdo ditë. Megjithatë, është e nevojshme të përdoret një metodë tjetër e kontrollit të lindjes, si p.sh. prezervativët gjatë seksit për të rritur efektivitetin e kontrollit të lindjes.

Nëse harroni të merrni 2 ose më shumë pilula, atëherë efekti kontraceptiv i pilulës nuk është më efektiv, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për udhëzime mbi përdorimin e një metode tjetër kontracepsioni gjatë atij muaji.

Shiko me shume: Çfarë është kontracepsioni emergjent?

Sapo kam marrë pilula kontraceptive çdo ditë, a është mirë të bëj seks?

Nëse filloni të merrni pilulën gjatë 5 ditëve të para të ciklit tuaj menstrual, pilula do të hyjë në fuqi menjëherë. Çiftet mund të bëjnë seks pa përdorur metoda të tjera të kontrollit të lindjes. Nëse fillon të merret pas 5 ditëve të para të ciklit, çiftet duhet të abstenojnë nga seksi për 7 ditë. Nëse bëni seks, duhet të përdorni metoda të tjera të kontrollit të lindjes, si p.sh. prezervativët, në mënyrë që të mos “prishni planin”.

Çfarë duhet të bëni kur merrni kontraceptivë oralë çdo ditë për të vjella?

Nëse keni të vjella pas marrjes së pilulës kontraceptive orale ditore, duhet të keni parasysh:

 • Të vjella pas 2 orësh nga marrja e ilaçit: Ndoshta për shkak se trupi po e thith ilaçin, nuk duhet të shqetësoheni shumë.
 • Të vjella brenda 2 orëve nga marrja e pilulës: Merreni menjëherë 1 pilulen tjetër në paketën e kontrollit të lindjes.
 • Të vjella ndërkohë që vazhdoni të merrni pilulën: Nëse keni sëmundje të tjera si grip, probleme me stomakun, etj., duhet të shihni mjekun tuaj për udhëzime dhe të merrni parasysh metoda të tjera më të përshtatshme të kontrollit të lindjes.

Shtatzënia dhe mëmësia është profesioni i shenjtë i çdo gruaje. Në rast se gratë nuk janë të gatshme të pranojnë hyjninë ose të ndërtojnë planifikimin familjar, përdorimi i metodave kontraceptive është thelbësor.

Aktualisht ekzistojnë shumë metoda të kontracepsionit me avantazhe dhe disavantazhe të caktuara, secila metodë ka indikacione – kundërindikacione të veçanta… Prandaj, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për këshilla dhe udhëzime për zgjedhjen e metodës së përshtatshme të kontracepsionit.

Qendra për Obstetrikë dhe Gjinekologji, Sistemi i Përgjithshëm Spitalor Tam Anh mbledh një ekip mjekësh të kualifikuar dhe me përvojë, të gatshëm për të këshilluar gratë se si të zgjedhin metoda të përshtatshme, të sigurta dhe të shëndetshme kontraceptive.

Për këshilla dhe për të caktuar një takim me Obstetër dhe Gjinekologë në Spitalin e Përgjithshëm Tam Anh, ju lutemi kontaktoni:

Merrni pilula kontraceptive çdo ditë Është një metodë e thjeshtë, e sigurt dhe shumë efektive e kontrollit të lindjes. Megjithatë, në mënyrë që ilaçi të jetë efektiv, gratë duhet të ndjekin dozën e duhur dhe mënyrën e duhur. Konsultohuni me mjekun tuaj për këshilla dhe udhëzime mbi kontrollin e duhur të lindjes!

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Hướng dẫn cách uống an toàn, đúng cách , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *