Hướng dẫn đọc và viết thứ, ngày, tháng, năm trong tiếng Anh

Rate this post

A e dini tashmë fjalorin për ditën, ditën, muajin dhe vitin në anglisht? Si të lexoni dhe shkruani saktë? Ju lutemi referojuni udhëzimeve se si të lexoni dhe shkruani datat në anglisht më poshtë, veçanërisht duke i kushtuar vëmendje përdorimit të parafjalëve.

Ju lutemi ndiqni mësimin për të treguar se si të lexoni ditën dhe datën muaj anglisht ketu poshte:

1. Gjuha angleze

Si të lexoni gjërat në anglisht

Këtu është një fjalor i datave në anglisht me lexim dhe transkriptim për t’u praktikuar, shqiptimi është i ndarë në leximet e para në Mbretërinë e Bashkuar dhe të dytë në SHBA:

E hënë – e hënë

MB: /ˈmʌn.deɪ/

SHBA: /ˈmʌn.deɪ/

E martë – e martë

SHBA: /ˈtuːz.deɪ/

e mërkurë – e mërkurë

MB: /ˈwenz.deɪ/

SHBA: /ˈwenz.deɪ/

E enjte – e enjte

MB: /ˈθɜːz.deɪ/

SHBA: /ˈθɝːz.deɪ/

e premte – e premte

SHBA: /ˈfraɪ.deɪ/

E shtunë – e shtunë

MB: /ˈsæt.ə.deɪ/

SHBA: /ˈsæt̬.ɚ.deɪ/

e diel – e diel

MB: /ˈsʌn.deɪ/

SHBA: /ˈsʌn.deɪ/

Si të shkruani gjuhën angleze

Përdorni parafjalën në para ditëve të javës

– Filloj punën time të re të hënën.

– Shihemi të hënën e ardhshme.

– Foshnja ka lindur më një të hënë.

– Të hënave shkoj në mësimi im i frëngjishtes.

– Do të takohemi në tetë të martën.

– Puna duhet të përfundojë deri të martën e ardhshme.

– Ku ishe ti te marten e kaluar?

– Data 29 është një të martëapo jo?

– A thua se takimi është te merkuren?

– Restoranti është gjithmonë i mbyllur të mërkurave.

– Nuk shkova në shkollë te merkuren e kaluar.

– Po i pres flokët pas punës te enjten.

– Mirupafshim! Shihemi të enjten tjetër!

– A ju kujtohet ai libër për të cilin po flisnim te enjten e kaluar?

– Ai do të jetë këtu te enjten.

– Të shkojmë në teatër te premten?

– Që atëherë nuk kam folur me të të premten e kaluar.

– Takimi ynë i radhës është në datën 5, që është një të premte.

– Luhen më së shumti ndeshje futbolli të shtunave.

– Ne dolëm për të ngrënë te shtunen e kaluar.

e shtunë është dita ime e preferuar e javës.

– Do të shkojmë të vizitojmë tezen dhe dajën te dielen.

– Që atëherë nuk kam bërë asnjë ushtrim e diela e fundit.

– Çfarë do të kemi për drekën e së dielës?

Ju gjithashtu mund të shkurtoni si të Hënën, të Martën, të Mërkurën, të Enjten, të Premten, të Shtunën, të Dielën. Por në IELTS, absolutisht jo e shkurtuar.

Kuptimi i gjuhës angleze

Emrat e sendeve në anglisht janë zhvillime dhe ndryshime të bazuara në gjuhët e lashta greke, latine dhe gjermanike, të emërtuara sipas origjinës romake. Pastaj ata shohin pesë yjet në qiell dhe Hënën dhe Diellin, ata bëjnë gjëra.

Dita e Diellit – E diel: është dita e parë e emërtuar sipas Diellit – Diellit.

E hënë – e hënë: emërtuar sipas Hënës – Hën

E martë – e martë: bazuar në perëndinë romake Marstis, por në gjermanisht ky zot quhet Tiu, duke shndërruar kështu mijëra vjet në të martë në anglishten moderne.

E mërkurë – e mërkurë pas perëndisë Mercury: Mercurii në latinisht, gjermanishtja e vjetër për “Dita e drurit” për të mërkurën në anglisht.

E enjte – e enjte: bazuar në emrin e perëndisë Jupiter – perëndia e bubullimës, i njohur gjithashtu si Thor. Kthejeni të kaluarën negative në të enjte.

E premte – e premte: Nuk jam i sigurt se si ta lexoni këtë tani. Thuhet se emri i kësaj gjëje në Romë është bazuar në emrin Venus Venus – Veneris,. Por emri është ndoshta nga perëndeshë e vjetër gjermanike dhe norvegjeze e bukurisë Frigg, Fria e vjetër gjermanike.

E shtunë – e shtunë: bazuar në perëndinë e Saturnit Saturn

2. Muaji anglez

Si të lexoni muajin në anglisht

janar – janar

MB: /ˈdʒæn.ju.ə.ri/

SHBA: /ˈdʒæn.ju.er.i/

Shkurt – Shkurt

MB: /ˈfeb.ru.ər.i/

SHBA: /ˈfeb.ruː.er.i/

Mars – Mars

MB: /mɑːtʃ/

SHBA: /mɑːrtʃ/

Prill – Prill

MB: /ˈeɪ.prəl/

SHBA: /ˈeɪ.prəl/

maj – maj

MB: /meɪ/

SHBA: /meɪ/

Qershor – Qershor

MB: /dʒuːn/

SHBA: /dʒuːn/

korrik – korrik

MB: /dʒuˈlaɪ/

SHBA: /dʒʊˈlaɪ/

gusht – gusht

MB: /ˈɔː.ɡəst/

SHBA: /ˈɑː.ɡəst/

Shtator – Shtator

MB: /sepˈtem.bər/

SHBA: /sepˈtem.bɚ/

tetor – tetor

MB: /ɒkˈtəʊ.bər/

SHBA: /ɑːkˈtoʊ.bɚ/

Nëntor – Nëntor

MB: /nəʊˈvem.bər/

/nəˈvem.bər/

SHBA: /noʊˈvem.bɚ/

Dhjetor – Dhjetor

MB: /dɪˈsem.bər/

SHBA: /dɪˈsem.bɚ/

Si të shkruani muajin në anglisht

– Përdorni parafjalën “në” para muajve

– Nëse flitet për shumësin, shtoni s pas muajit

– Nëse në një fjali ka edhe një ditë edhe një muaj, përdorim parafjalën “on” përpara. Kjo sipas rregullave të shkrimit të datave në gjuhën amtare (p.sh. ata u martuan më 4 korrik.). Këtë rregull do ta ndaj për mënyrën e shkrimit të datave në anglisht në pjesën tjetër.

Udhëzime për të lexuar dhe shkruar ditën, ditën, muajin dhe vitin në anglisht 4

Shembull se si të shkruani muajin në anglisht:

– Qendra sportive gjithmonë merr shumë anëtarë të rinj në janar.

– Ne u zhvendosëm në shtëpi në janar.

– Ndërtimi pritet të nisë në shkurt.

– Ka lindur në shkurt.

– Në shkurt do të shkojmë për ski.

– U kthyem në prill.

– Nuk e kam parë që nga prilli i kaluar.

– Këtu në prill ka ende borë në tokë.

– Ditëlindja e nënës sime është në maj.

– Në majin e ardhshëm supozohet të kalojmë në zyra të reja.

– Në Kretë shkuam majin e kaluar.

– Shumë njerëz martohen në qershor.

– Qershorin e kaluar patëm shumë shi.

– Nuk mund të mbështetesh te moti në qershor.

– Ata zakonisht shkojnë në shtëpinë e tyre të pushimit në gusht.

– Gushti është një muaj vere në MB.

– Ka 31 ditë në gusht, apo jo?

– Shkolla fillon në shtator.

– Klaudia fillon shkollën shtatorin e ardhshëm.

– Ajo fillon shkollën e re në shtator.

– Ne kemi një takim në tetor ku jeni të mirëpritur të merrni pjesë.

– Më duhet të pres deri në tetor për të parë specialistin.

– Ne shkuam në Paris tetorin e kaluar.

– Ai do të nisë punën e re në nëntor.

– Fabrika u hap nëntorin e kaluar.

– Nëntori nuk është koha më e mirë për të shkuar në Islandë.

– Prindërit e mi u martuan në dhjetor.

– Foshnja e tyre lindi dhjetorin e kaluar.

Kuptimi i muajve anglezë

Janar – Janar: Emërtuar sipas Janusit, perëndisë romake të fillimeve të reja. Ky zot gjithashtu ka dy anë të shkuarën dhe të ardhmen, në anglisht quhet fjala Janus për t’iu referuar dy anëve të kundërta, duke sjellë transformim dhe ndryshim të ri.

Shkurt – Shkurt: Bazuar në emrin e festës së lashtë romake Februa. Kjo ceremoni përdoret për t’u lutur për fat të mirë, pastrim dhe për të mirëpritur vitin e ri.

Mars – Mars: Bazuar në perëndinë e vjetër latine të luftës Mars. Në të kaluarën, grekët kishin vetëm 10 muaj dhe filloi me muajin mars – një luftë e re fillon çdo vit.

Prill – Prill: rrjedh nga fjala latine Aprilis – sipas romakëve, kjo është koha kur moti është i mirë, lulet dhe bimët mbijnë.

Maj – Maj: emëruar sipas personazhit që konsiderohet perëndeshë e Tokës, duke sjellë bukurinë e pranverës dhe verës: perëndeshë Maia – fëmija i Atlasit mbështetës të qiellit dhe nëna e perëndisë mbrojtëse Hermes. Përveç kësaj, disa mite thonë se muaji maj përfaqëson begati dhe begati.

Qershor – Qershor: Bazuar në emrin origjinal të perëndisë Juno – perëndia në krye të listës së perëndeshave romake. Juno gjithashtu përfaqëson martesën dhe lindjen.

Korrik – Korrik: sipas mbretit romak – Julius Caesar – i cili emëroi muajin. Korriku është muaji kur ai ka lindur, kështu që kur vdiq, ky muaj ishte korriku.

Gusht – Gusht: emëruar pas mbretit Augustus Cezar. Kjo fjalë do të thotë nderim.

Shtator – Shtator: më parë në kalendarin romak kishte vetëm 10 muaj (duke filluar nga marsi), korriku më parë njihej si Quintilis dhe gushti ishte Sextilis. Dhe muaji tjetër është Septem (e shtunë) në latinisht. Bazuar në këtë emër, kur muaji u rrit në 12 në fillim të vitit 713 p.e.s. (me shtimin janar-shkurt), emri septem iu dha shtatorit.

Tetor – Tetor: Bazuar në Octo (8) pas emërtimit të shtatorit të kaluar, bazuar në kalendarin e vjetër 10-mujor.

Nëntor – Nëntor: Në latinisht, Novem do të thotë “e 9-ta”.

Dhjetor – Dhjetor: Rritje në dhjetor (10).

Nëntor-dhjetor konsiderohet si një ndryshim i ri nga i vjetri në të riun. Edhe pse emri modern i muajit bazohet në 10 muajt e vjetër duke filluar nga marsi, duke i lënë muajt 1-2 me një emër të ri, por muaji nëntor-dhjetor është një muaj shtesë, ndaj sjell një ndryshim të ri.

Flisni – shkruani ditën e muajit

Për të thënë ditën e muajit, thjesht duhet të përdorni numrin rendor që korrespondon me ditën dhe të shtoni The përpara për të përcaktuar.

E para (1)

/ˈfɜːst/

/ˈfɝːst/

E dyta (e dyta)

/ˈsek.ənd/

E treta (3)

/θɜːd/

/θɝːd/

E katërta (katërta)

/fɔːθ/

/fɔːrθ/

E pesta (5)

/fɪfθ/

E gjashta (6)

/sɪksθ/

E shtata (7)

/ˈsev.ənθ/

E teta (8)

/eɪtθ/

E nënta (9)

/naɪnθ/

E dhjeta (e 10-ta)

/dhjetëθ/

E njëmbëdhjeta (11)

/ɪˈlev.ənθ/

/əˈlev.ənθ/

E dymbëdhjetë (12)

/dymbëdhjetëθ/

E trembëdhjetë (13)

/θɜːˈtiːnθ/

/θɝːˈtiːnθ/

E katërmbëdhjetë (14)

/ˌfɔːˈtiːnθ/

/ˌfɔːrˈtiːnθ/

E pesëmbëdhjetë (15)

/ˌfɪfˈtiːnθ/

Gjashtëmbëdhjetë (16)

/ˌsɪkˈstiːnθ/

E shtatëmbëdhjetë (17)

/sev.ənˈtiːnθ/

E tetëmbëdhjetë (18)

/ˌeɪˈtiːnθ/

E nëntëmbëdhjetë (19)

/naɪnˈtiːnθ/

E njëzeta (e 20-ta)

/ˈtwen.ti.əθ/

Njëzet e një (21)

/ˌtwen.tiˈfɜːst/

Njëzet e dytë (22): /ˌtwen.ti ˈsek.ənd/

Njëzet e tretë (23): /ˌtwen.ti θɜːd/

Njëzet e katërt (24) : /ˌtwen.ti fɔːθ/

Njëzet e pestë (25): /twen.ti fɪfθ/

Njëzet e gjashtë (26): /twen.ti sɪksθ/

Njëzet e shtatë (27): /twen.ti ˈsev.ənθ/

Njëzet e tetë (28) : /ˌtwen.ti eɪtθ/

Njëzet e nëntë (29): /ˌtwen.ti naɪnθ/

E tridhjeta (e 30-ta): /ˈθɜː.ti.əθ/

Për shembull:

Për shembull: shtatori i dytë = 2 shtator. Kur shkruani, mund të shkruani 2 shtator

Ose thoni duke përdorur: për shembull i pari i majit – dita e parë e gushtit

Në rastin e thënies së ditës hënore, shtoni frazën NË KALENDARIN HËNAR prapa.

Shembull: 15 gushti në kalendarin hënor është festivali i mesit të vjeshtës. (15 gushti i kalendarit hënor është Festivali i Mesit të Vjeshtës)

Duke folur për ditën e muajit, shtoni parafjalën përpara

Shembull: Më 4 korrik, amerikanët festojnë Ditën e Pavarësisë së tyre. (Më 4 korrik, amerikanët festojnë Ditën e tyre të Pavarësisë.) Më shumë shënime për sezonin:

Kemi 4 stinë të vitit:

Pranvera= Pranvera

Verë= Verë

Vjeshtë/Vjeshtë = Vjeshtë

Dimër = Dimër

Kur themi në cilën kohë të stinës, përdorim parafjalën IN .

P.sh.: Këtu ka gjithmonë borë në dimër = Këtu bie gjithmonë borë në dimër.

Më sipër janë rregullat se si të thuash, të shkruajmë individualisht, ditë, ditë, muaj. Por në rastin e informacionit më të detajuar, duhet t’i kushtoni vëmendje rregullit të mëposhtëm për ta përdorur atë në mënyrë korrekte.

3. Viti në anglisht

Si të shkruani vitin

Si të shkruani vitin në anglisht si zakonisht me shifra. Sidomos kur lexojnë vitet, për shembull vitet 90/90, njerëzit shkruajnë vitet 1990.

Si të lexoni vitin

Leximi i vitit është më i ndërlikuar. Njerëzit lexojnë në rendin e mijërave, qindra mijërave, dhjetëra numrave. 0 lexon Oh

Një shembull si ky për të kuptuar më mirë:

Metoda 1: Lexoni rendin

1409 – një, katër, oh, nëntë.

1298 – një, dy, nëntë, tetë

Metoda 2: Lexoni në njësi

1390 – një mijë e treqind, nëntëdhjetë.

1678 – një mijë e gjashtëqind, shtatëdhjetë e tetë.

Jo shumë i zakonshëm është leximi i vitit në rregullin numër 2 sipas rregullit të numrit 3 dhe numrit 4.

Për shembull:

1054 – “dhjetëqind e pesëdhjetë e katër”

1054 – “dhjetë e pesëdhjetë e katër”

4. Si të thuhet dhe të shkruhet data muaji vit

Si të thuash dhe të shkruajmë ditë dhe vit në anglisht – anglisht

Rregulli britanik është që dita shkruhet para muajit dhe mund të renditet pas, duke hequr parafjalën e para muajit. Presja mund të përdoret para vitit, por ato përdoren rrallë.

Për shembull:

6 (të) (të) prillit (,) 2007 (6 prill 2007)

1 (st) (të) majit (,) 2009 (1 maj 2009)

Kur lexoni me theks britanik britanik, përdorni artikullin e përcaktuar para datës.

Për shembull:

2 maj 2006 – Maj i dytë, dy mijë e gjashtë

Si të lexoni dhe shkruani në anglisht amerikane

– Nëse data shkruhet në stilin anglo-amerikan, muaji shkruhet gjithmonë para ditës dhe ka një artikull përpara. Presjet përdoren shpesh para vitit, por nuk janë të zakonshme.

Për shembull:

Shkurt (the) 9 (th), 2007 (9 shkurt 2007)

Për shembull:

9/2/07 ose 9-8-07

Kur lexoni data në stilin anglo-amerikan, mund të hiqni artikullin e përcaktuar.

Për shembull:

2 mars 2009 – Mars i dytë, dy mijë e nëntë.

– Si lexohet: Dita + muaji + dita (numri rendor) + viti

Ose Dita + ditë (numri rendor) + e + muaji + viti.

P.sh.: E mërkurë, 3 dhjetor 2008: E mërkurë, e treta dhjetor, dy mijë e tetë. ose e mërkurë, e treta e dhjetorit, dy mijë e tetë.

Shikoni më shumë video se si të lexoni dhe shkruani data këtu:

Kështu, IELTS Fighter ka prezantuar mënyrën e leximit dhe shkrimit të datave në anglisht, nëse keni ndonjë pyetje, mund të komentoni më poshtë!

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Hướng dẫn đọc và viết thứ, ngày, tháng, năm trong tiếng Anh , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *