Mã Vạch UPC (Universal Product Code) Là Gì? Cách đọc Mã Vạch

Rate this post

Kodi UPC (Universal Product Code) përdoret zakonisht në treg sot. Kjo i bën shumë njerëz të pyesin se çfarë është kodi i Indeksit Upc dhe për çfarë përdoret? Si të kontrolloni? Nëse keni të njëjtën pyetje, le të shkojmë te saigongifbox.com për të mësuar më shumë detaje më poshtë. Bazuar në këtë, ju mund të kuptoni njohuritë në lidhje me kodin e Indeksit Upc.

Koncepti i UPC

Barkodi UPC në anglisht është Kodi Universal i Produktit.

Barkodet e Indeksit Upc janë një formë e veçantë barkodi, ato janë një sekuencë prej 11 numrash (me vlera nga 0 deri në 9) dhe kanë një shifër kontrolli në fund për të krijuar një sekuencë të plotë barkodi me 12 numra. Ky është një lloj barkodi i përdorur gjerësisht në Shtetet e Bashkuara, Kanada, Mbretërinë e Bashkuar, Australi, Zelandën e Re, Evropë dhe vende të tjera për të gjurmuar artikujt komercialë në dyqane.

Së bashku me kodet EAN, UPC është barkodi kryesor që përdoret për të skanuar artikujt komercialë në pikën e shitjes, sipas specifikimeve të GS1.

Përmbajtje rreth barkodit të Indeksit Upc

Llojet e barkodeve UPC

UPC-ja më e përdorur teknikisht është UPC-A.

Variacione të tjera të UPC përfshijnë:

+ UPC-B është një version 12-shifror i UPC, pa një shifër kontrolli, i zhvilluar për Kodin Kombëtar të Barnave (NDC) dhe Kodin Kombëtar të Artikujve të Lidhur me Shëndetin. Ai ka 11 shifra plus një kod produkti 1-shifror dhe nuk përdoret zakonisht.

+ UPC-D është një kod me gjatësi të ndryshueshme (12 shifra ose më shumë) me shifrën e 12-të që është shifra e kontrollit. Këto versione nuk përdoren zakonisht.

Shihni gjithashtu:: GJËRAT DUHET TË DINI RRETH STANDARDEVE BAZË DHE SHPALLJEVE

+ UPC-E është një kod 6-shifror, i cili është i barabartë me një kod UPC-A 12-shifror me një sistem numrash 0 ose 1.

UPC-2 është një shtesë 2-shifrore në UPC që përdoret për të treguar botimin e një reviste ose periodike.

+ UPC-5 është një shtesë 5-shifrore në UPC që përdoret për të përfaqësuar çmimet e sugjeruara me pakicë për librat.

Karakteristikat e kodit të Indeksit Upc

Një kod UPC përbëhet nga kodi i prodhuesit, kodi i produktit, numri i kontrollit.

+ Kodi i prodhuesit: kodi i prodhimit është 5 numrat e parë nga 00000 deri në 99999 (ekuivalent me një kompani me 100,000 artikuj) kodi i prodhimit të lëshuar nga këshilli i UCC për kompanitë me artikuj që duan të përdorin kodet UPC. Megjithatë, jo të gjitha kompanitë kanë produkte të tilla.

+ Kodi i produktit: Ngjashëm me kodin e prodhimit, kodi i produktit përbëhet nga 5 numra nga 00000 deri në 99999. Nëse kodi i prodhuesit është shumë i gjatë, kodi i produktit do të kufizohet. Nëse kompania ka më shumë se 100,000 lloje artikujsh, ajo do të kërkojë nga UCC një kod tjetër prodhues.

Kriptimi i UPC

Barkodet UPC-A përfaqësohen vizualisht me shirita dhe hapësira që kodojnë numrin UPC-A 12-shifror. Çdo shifër përfaqësohet nga një model unik prej 2 shiritash dhe 2 hapësirave. Shiritat dhe hapësirat kanë gjerësi të ndryshueshme, p.sh. 1, 2, 3 ose 4 module të gjera. Gjerësia totale për një shifër është gjithmonë 7 module; kështu që numri 12-shifror UPC-A kërkon gjithsej 7 x 12 = 84 module.

Një UPC-A e plotë ka një gjerësi prej 95 modulesh: 84 module për shifra të kombinuara me 11 module për modelet e mbrojtjes. Modelet mbrojtëse të fillimit dhe të fundit janë 3 module të gjera dhe përdorin shirita hapësirë-model, ku çdo shirit dhe hapësirë ​​është një modul i gjerë.

Rregullat e llogaritjes së barkodit UPC

Kodet UPC llogariten sipas rregullave të mëposhtme:

Shihni gjithashtu:: Cila është data 18 shtator 2019 në kalendarin hënor?

Merrni shumën e numrave tek (1, 3, 5, 7, 9, 11). Këta numra shumëzohen me 3 për të marrë një A. Merrni shumën e numrave çift (2, 4, 6, 8, 10) për të marrë një numër B. Merrni shumën (A + B) dhe merrni parasysh pjesëtueshmërinë me 10. . e pjestueshme, shifra e kontrollit është 0. Nëse nuk është e pjestueshme (mbetja jo zero), atëherë merrni komplementin (10 – mbetje) si shifër kontrolluese.

Ky rregull është në përputhje me llogaritjen e shifrave kontrolluese EAN-13 sepse pas shtimit të një zero në fillim të sekuencës UPC-A, pozicionet çift të UPC-A ndryshojnë në pozicionet tek të EAN-13 dhe anasjelltas.

2 mënyra për të lexuar 12 numra në barkodin e Indeksit Upc

Metoda 1: Lexoni barkodet UPC – Përpunoni 12 shifra të printuara në barkode

Gjeni barkode në internet për shumicën e barkodeve 12-shifrore

Sistemi UPC kodon vetëm identitetin e prodhuesit dhe identifikuesin specifik të produktit, përveç në disa raste të përshkruara në hapat e mëposhtëm. Më konkretisht, asnjë informacion shtesë nuk përfshihet në sistemin UPC, kështu që nuk mund të fitohet asgjë duke lexuar vetë barkodin. Në vend të kësaj, kërkoni në internet duke përdorur shërbime falas si GTIN, kompania zyrtare e shpërndarjes së barkodit në SHBA, ose upcdatabase.org, e cila është një bazë të dhënash e krijuar nga përdoruesit. Futni barkodin e plotë 12-shifror në fushën “GTIN” ose “Kërko produktin”.

 • Ka disa përjashtime të përshkruara pikërisht poshtë këtij hapi, në të cilat mund të gjeni informacion të pjesshëm.
 • GTIN i referohet sistemit të të dhënave të Indeksit Upc që është pjesë e Numërimit Global të Mallrave. Numri UPC 12-shifror mund të quhet GTIN-12, UPC-A ose UPC-E.

Kuptimi bazë i barkodeve

Edhe pse një barkod 12-shifror nuk përmban shumë informacione të lexueshme nga njeriu, prapëseprapë mund të mësoni për funksionin e tij. 6-10 numrat e parë të një barkodi 12-shifror identifikojnë kompaninë që prodhon ose shet produktin (kompania mund të zgjedhë të shtojë një barkod). Ky token caktohet dhe shitet nga një organizatë jofitimprurëse, GS1, sipas kërkesës. Shifrat e mbetura, përveç atij të fundit, u shpikën nga kompania për të përshkruar secilin prej produkteve të saj.

 • Për shembull, një kompanie mund t’i caktohet kodi 123456. Më pas mund të printoni një barkod 12-shifror që fillon me 123456, duke krijuar një barkod për çdo produkt. Krahasoni dy barkode nga e njëjta kompani për të parë nëse mund të kuptoni se cili është kodi i kompanisë.
 • Qëllimi i shifrës së fundit shpjegohet më vonë në këtë seksion.

Mësoni si të interpretoni një barkod nëse shifra e parë është 3

Ndërsa kodet e barnave janë gjithmonë me 10 shifra, ato mund të përfshijnë gjithashtu vija (ose hapësira), të cilat nuk shfaqen në barkod. Për shembull, 12345-678-90 dhe 1234-567-890 janë kode të ndryshme të barnave, por vetëm njëri prej tyre mund të përdorë të njëjtën sekuencë numrash si barkodi.

Kuptimi i barkodeve me shifrën e parë 2

Këto barkode janë për artikujt e shitur sipas peshës. Në mënyrë tipike, gjashtë shifrat e para, duke përfshirë numrin 2, identifikojnë prodhuesin e produktit dhe viti pas tij përdoret në vend nga dyqani ose magazina për të përcaktuar peshën e produktit ose çmimin e një peshe të caktuar. Nëse keni disa produkte nga i njëjti vend, por me pesha të ndryshme, mund të përpiqeni të kuptoni kodet për peshën specifike. Fatkeqësisht, ky sistem është për përdorim të brendshëm vetëm në dyqanin apo supermarketin e biznesit.

 • Futni të gjithë barkodin në kërkimin e kompanisë GSI, në fushën “GTIN”, për të gjetur prodhuesin. Kjo do t’ju tregojë gjithashtu se cila pjesë e barkodit është prefiksi i kompanisë (zakonisht gjashtë shifrat e para, por jo gjithmonë). Shifrat e mbetura (përveç kodit të fundit) duhet të jenë kodi i përdorur për të përfaqësuar peshën ose çmimin.

Mësoni rreth shifrës së fundit në barkodet e Indeksit Upc

Numri i fundit quhet “shifra e kontrollit” dhe përcaktohet automatikisht duke vendosur 11 shifrat e mëparshme përmes një formule matematikore. Qëllimi i kësaj është për të kapur gabimet e printimit. Ndërsa ekzistojnë barkode të rreme UPC, shpesh të krijuara nga kompani pa e kuptuar se duhet të aplikojnë, është e lehtë të jepet numri i saktë i kontrollit, kështu që nuk është një metodë e besueshme për të gjetur mallra të rreme. (Për këtë qëllim, kërkoni në bazën zyrtare të të dhënave.) Nëse jeni kurioz ose ju pëlqen të bëni matematikë për argëtim, mund të futni barkodin tuaj në një kalkulator të shifrave kontrolluese GTIN-12 ose ndiqni formulën për të testuar veten:

 • Shtoni së bashku të gjitha shifrat tek (shifrat 1, 3, 5, 7, 9 dhe 11)
 • Shumëzojeni rezultatin me 3
 • Shto rezultat të ri për të gjitha shifrat çift (2, 4, 6, 8, 10 dhe 12) – duke përfshirë vetë shifrën e kontrollit
 • “Prisni” gjithçka përveç numrit të fundit të përgjigjes suaj, numrit të vendeve të vendosura.
 • Zbrisni rezultatin e ri nga 10 për të gjetur përgjigjen tuaj. Për shembull, nëse hapi i mëparshëm rezulton me një përgjigje prej 8, ju do të llogarisni 10
 • 8 = 2. Kjo përgjigje duhet të jetë e njëjtë me shifrën e 12-të të fundit të barkodit.

Metoda 2: Lexoni kodet UPC pa numra poshtë barkodit

Kuptoni se si të lexoni barkodet pa shifra

Megjithëse një barkod është krijuar për t’u “lexuar” nga një skaner dhe interpretuar nga një kompjuter, është e mundur të praktikohet shikimi i një barkodi UPC dhe përkthimi i tij në një numër 12-shifror. Kjo është rrallë e dobishme, veçanërisht pasi fjala 12-shifrore shtypet shpesh nën shirit, por ju mund ta mësoni atë si një mashtrim të pastër për t’u treguar miqve ose kolegëve tuaj.

 • Barkodet që përdorin sisteme jo-Upc Index ose numra të ndryshëm nuk mund të lexohen duke përdorur këtë metodë. Shumica e barkodeve të produkteve të shitura në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada janë barkode UPC, por kini kujdes me barkodet e ngjeshur me 6 shifra UPC, të cilët kanë një sistem kodimi të ndryshëm, më kompleks.

Gjeni tre grupe vijash më të gjata

Shihni gjithashtu:: Çfarë është stereo? Tingulli stereo është i ndryshëm nga tingulli normal?

Barkodi duhet të ndahet në tre pjesë me segmente pak më të gjata. Shikoni pjesën e poshtme të shiritit vertikal: disa rreshta duhet të shtrihen më tej se të tjerët. Duhet të ketë dy vija më të gjata në fillim, dy në mes dhe dy në fund. Këto janë gjëra për të ndihmuar skanerët e barkodit të lexojnë barkodet dhe nuk interpretohen si numra. Megjithatë, ata ende kanë një qëllim në këtë qasje: shufrat në të majtë të rreshtit që janë më të gjata se qendra lexohen pak më ndryshe se shiritat në të djathtë. Kjo shpjegohet në detaje më poshtë.

Përcaktoni katër gjerësi shiritash

Çdo shirit vertikal (i zi ose i bardhë) mund të ketë një nga katër gjerësi të ndryshme. Nga më të hollat ​​tek më të trasha, ato do të përshkruhen si gjerësi 1, 2, 3 ose 4 për pjesën tjetër të kësaj metode. Duke përdorur një xham zmadhues nëse është e nevojshme, përpiquni të gjeni ndryshimin në gjerësinë e vijës. Të flasësh për ndryshimin midis dy rreshtave me gjerësi të ngjashme mund të jetë pjesa më e vështirë e leximit të një barkodi.

Mos u ngatërroni për numrin real që po përpiqeni të gjeni, numrat 1 deri në 4 thjesht përshkruajnë gjerësinë e shiritit.

Regjistroni trashësinë e shiritit të majtë

Filloni me shufrat në të majtë, midis shufrave më të gjata në të majtë dhe shufrave më të gjata në mes. Filloni me shiritin e parë të bardhë në anën e majtë dhe matni trashësinë e secilës shirit, bardh e zi. Secila nga 12 shifrat që po përpiqeni të gjeni është e koduar me katër shirita. Regjistroni trashësinë e çdo shiriti, duke i ndarë ato në grupe me katër shufra. Kur të arrini te shufrat qendrore të zgjatura, do të keni gjashtë grupe me katër shifra.

 • Për shembull, nëse shiriti i parë i bardhë pas vijave të gjata në të majtë është madhësia më e hollë, shkruani 1.
 • Më pas, nëse shiriti i zi në të djathtë është madhësia më e trashë, shkruani 4.
 • Pasi ta keni bërë këtë për katër shirita (bardh e zi), lini një hapësirë ​​përpara se të shkruani shiritin tjetër. Për shembull, pasi të keni shkruar “1422”, lëvizni stilolapsin lart një rresht të ri përpara se të shkruani gjerësinë e shiritit tjetër.

Bëni të njëjtën gjë për anën e djathtë, por filloni me një shirit të zi

Mos i deshifroni shufrat e jashtme në mes. Filloni me shiritin e parë normal të zi në të djathtë të tyre, duke përdorur të njëjtën teknikë. Këtë herë, çdo grup prej katër shiritash (që përfaqëson një shifër) do të ketë një model bardh e zi. Ndalo kur të kesh gjashtë grupe shtesë me katër shifra dhe mos i deshifroni shiritat e gjatë në të djathtë.

Dekodoni gjerësinë e shiritit në numër real

Tani që keni kuptuar se cili shirit (me gjerësi të ndryshme) korrespondon me secilin numër, gjithçka që ju nevojitet është të dini kodin që i përkthen këto shifra në numra realë nga 12. Përdorni udhëzimet e mëposhtme për të bërë sa më poshtë:

3211 = 0 2221 = 1 2122 = 2 1411 = 3 1132 = 4 1231 = 5 1114 = 6 1312 = 7 1213 = 8 3112 = 9

Indeksi Upc
Indeksi Upc

Kontrolloni rezultatet tuaja

Nëse numrat janë shtypur nën barkode, lexojini ato si barkode për të parë nëse keni bërë ndonjë gabim. Ju gjithashtu mund të kërkoni për produkte në bazën e të dhënave GTIN, duke shtypur barkodin 12-shifror që gjeni në fushën “GTIN”. Kjo do të gjejë çdo produkt nga një kompani që i është caktuar zyrtarisht një barkod, megjithëse ndonjëherë kompanitë gabimisht shtypin barkodin e tyre që nuk është shtuar në sistem. Megjithatë, në shumicën e rasteve, kjo bazë të dhënash do të dalë me një emër produkti që përputhet me artikullin që po shikoni, nëse e lexoni saktë barkodin.

Katër çelësa:

 • Kontrolli UPC
 • Kontrolloni kodin UPC
 • Kodi UPC
 • Kontrolloni kodin UPC
 • Indeksi UPC

Përmbajtje të ngjashme:

 • 5 printerët më të lirë të etiketave me barkod në treg
 • Çfarë është printimi me ngjyra? Teknika më moderne e printimit me ngjyra 2021
 • Si të printoni e-fatura të detajuara në përputhje me ligjin

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Mã Vạch UPC (Universal Product Code) Là Gì? Cách đọc Mã Vạch , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *