Ngữ điệu trong tiếng Anh – Bí quyết nói hay như người bản xứ!

Rate this post

Në komunikimin në anglisht, përdorimi i intonacionit është shumë i rëndësishëm. Një ndryshim ose ndryshim në fonetikë mund të ndikojë në kuptimin e asaj që thoni. Imagjinoni të shkoni në një restorant dhe të porosisni “ëmbëlsirë”, por përdorni intonacionin e gabuar dhe e shqiptoni atë si “shkretëtira”. Kjo do të shkaktojë një situatë mjaft qesharake, apo jo, dhe situata të ngjashme mund të ndodhin nëse folësi nuk zotëron rregullat e shqiptimit. intonacioni në anglisht. Pra, le të lexojmë këtë artikull me FLYER për të zbuluar rregullat e shqiptimit për t’ju ndihmuar të përmirësoni aftësitë tuaja të komunikimit!

Mục lục ẩn

1. Çfarë është intonacioni në anglisht?

Intonacioni është mënyra se si zëri ngrihet ose bie në të folur, shpesh i shoqëruar me stres dhe ritëm për të krijuar kuptimin e një fjalie.

Në varësi të intonacionit, një fjali mund të japë nuanca të ndryshme. Variacioni i intonacionit varet nga situata dhe forma e komunikimit.

Katër intonacionet kryesore në anglisht janë: intonacioni zbritës, intonacioni në rritje, intonacioni rritës-ulës dhe intonacioni zbritës-rritës.

Mësoni më shumë rreth stresit në anglisht

2. Funksioni i intonacionit në anglisht

2.1. Shprehja e qëndrimit të folësit

Intonacioni përdoret për të përcjellë synimet dhe ndjenjat e folësit.

Disa emocione që folësit shpesh i shprehin përmes intonacionit:

 • Lumturi
 • I zemëruar
 • I habitur
 • I gëzuar
 • Në mëdyshje
 • Sarkazma
 • I hutuar
 • Entuziazmi…

Kur merrni një tortë surprizë për ditëlindje nga një mik, mund të thoni:

A e kuptove atë për mua?

-> Intonacioni i shtuar, veçanërisht fjala “unë” në fund të fjalisë, tregon habinë dhe kënaqësinë tuaj.

2.2. Tregoni gramatikën e saktë të fjalisë

Në gjuhën e folur, intonacioni funksionon si shenjë pikësimi dhe shpesh korrespondon me përdorimin e strukturave gramatikore. Në veçanti, intonacioni përdoret për:

 • Tregoni ndryshimin midis një deklarate dhe një pyetjeje.
 • Dalloni midis pyetjeve “Wh” (Wh-pyetje) dhe pyetjeve që kërkojnë një përgjigje po ose jo (Po/Jo).

2.3. Theksoni fjalët e rëndësishme në një fjali

Intonacioni ka funksionin e stresit për të theksuar ose përqendruar vëmendjen e dëgjuesit në fjalë ose fjalë të rëndësishme që mbajnë përmbajtjen që folësi dëshiron të përcjellë.

Për shembull:

 • Kjo është e preferuara ime libër.

Ky është libri im i preferuar.

→ Ky është vetëm një deklaratë neutrale për një gjë.

 • Kjo është e imja e preferuara libër.

Përveç kësaj, intonacioni përdoret gjithashtu për të theksuar dy ide të kundërta në një fjali.

Për shembull:

 • Emily u rrit në ↑Kaliforni, por tani ajo jeton në ↑Nju Jork.

Emily u rrit në Kaliforni, por tani ajo jeton në Nju Jork.

2.4. Intonacioni ndihmon që përmbajtja e fjalisë të bëhet më e qartë dhe më e lehtë për t’u mbajtur mend

Intonacioni i bën idetë më të lehta për t’u kuptuar dhe mbajtur mend. Nëse një person flet shumë gjatë pa theksuar fjalët kyçe dhe pa ndryshuar intonacionin, është e vështirë për ju që të kuptoni menjëherë përmbajtjen e fjalisë së tij (ngjashëm me një tekst pa asnjë shenjë pikësimi).

3. Disa rregulla të intonacionit në anglisht

3.1. Rregullat e intonacionit në zë

Intonacioni i ngritur është intonacioni ku lartësia e zërit ngrihet në fund të një fjalie. Intonacioni në rritje përdoret për të shprehur emocione të forta, pozitive ose për të theksuar fjalë të rëndësishme në një fjali.

Ky intonacion është i zakonshëm në rastet e mëposhtme:

3.1.1. Ngrini zërin në fund të një pyetjeje “Po/Jo” (pyetje Po/Jo)

Pothuajse në çdo pyetje “Po/Jo”, folësi do të ngrejë zërin në fund të fjalisë.

Për shembull:

 • A e di ai ↑ këtë?

A di ai për këtë?

A është ai dakord?

 • Mund të marr hua makinën tuaj ↑?

A mund të marr hua makinën tuaj?

3.1.2. Ngrini zërin në fund të etiketës së pyetjes

Ju përdorni intonacion të ngritur në fund të një pyetjeje të etiketës për të treguar pasiguri.

Për shembull:

 • Ju e preferoni këtë restorant, apo jo?

E preferoni këtë restorant?

 • Rregullat u ndryshuan, apo jo?

A kanë ndryshuar rregullat?

3.1.3. Ngrini zërin kur shprehni emocione

Shpesh ngrini zërin kur doni të shprehni habi, gëzim, habi ose një emocion të fortë…

Për shembull:

Më vjen keq?

Me pelqen!

Vërtet?

3.2. Rregullat e intonacionit poshtë zërit

Intonacioni është intonacioni ku lartësia e zërit bie në fund të një fjalie. Ky intonacion përdoret për:

 • Tregon fundin e një fjalie, duke treguar se folësi nuk ka asgjë për të shtuar në fjali. Heqja e intonacionit është veçanërisht e dobishme kur u përgjigjeni pyetjeve të njerëzve të tjerë ose në fund të një teme diskutimi.
 • Shprehni fort mendimin tuaj, duke treguar siguri në atë që thoni.

Intonacioni përdoret shpesh në rastet e mëposhtme:

3.2.1. Uleni zërin në fund të një pyetjeje “Wh” (“Wh-“)

“Wh-pyets” janë pyetje që përmbajnë fjalë pyetëse si “çfarë”, “ku”, “kur”, “kush”, “kush”, “pse”, “si”. Zakonisht ulni zërin në fjalën e fundit me këtë lloj pyetjeje.

Për shembull:

Si e ke emrin?

Ku jeton ?

Pse e bëjnë këtë?

E kujt është kjo makinë?

3.2.2. Zëri i ulët në fund të pyetjeve të etiketës

Ju shpesh përdorni një intonacion të ulët në pyetjet e etiketave kur kërkoni konfirmim ose marrëveshje.

Për shembull:

 • Ai është ai për të cilin më tregove, nuk është heh?

Është ai për të cilin më tregove, apo jo?

 • Nuk ju pëlqeu festa, po Ju?

Nuk ju pëlqen festa apo jo?

3.2.3. Hiqeni në fund të deklaratave (deklaratat)

Zakonisht përdorni një intonacion të ulur kur ka siguri dhe qartësi në një deklaratë.

Për shembull:

Gëzohem që u njohëm.

Shihni gjithashtu:: Mësimi i kulturës 1. Lexoni tekstin se si përdoren pajisjet elektronike

Ne duhet të vazhdojmë.

 • Librat në tavolinë janë ↓ të miat.

Librat në tryezë janë të miat.

Mësoni më shumë rreth fjalive narrative në anglisht

3.2.4. Uleni zërin në fund të komandave (komandave)

Në fund të fjalisë urdhërore, mund ta ulni zërin kur theksoni qëllimin e përcjellë në fjali.

Për shembull:

Vënë atë poshtë!

 • Lini libra në ↓ tavolinë.

Vendosni librat në tavolinë.

3.2.5. Hiqeni në fund të pasthirrmave

Ulja e zërit në fund të një pasthirrmaje synon të theksojë ndjenjat e folësit.

Për shembull:

Ju jeni kaq i sjellshëm!

Ajo ishte e mrekullueshme!

3.3. Rregullat e intonacionit të zërit lart – poshtë

Intonacioni ngritje – rënie (lart – poshtë) është intonacioni që ngrihet dhe bie në një fjali.

Ky intonacion është veçanërisht i dobishëm kur dëshironi të tërhiqni vëmendjen ose të theksoni një detaj specifik në një fjali. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të përdorni intonacionin rritës – zvogëlues kur dëshironi të tregoni me mirësjellje mosmarrëveshje.

Intonacioni në rritje-ulje përdoret shpesh në rastet e mëposhtme:

3.3.1. Fraza hyrëse në anglisht

Frazat hyrëse: “në të vërtetë”, “në fakt”, “meqë ra fjala”… (në fakt, në fakt, meqë ra fjala…) tregojnë se ka një përmbajtje të papërfunduar në fjali, prandaj përdorni intonacion lart-poshtë. në këtë rast.

Për shembull:

 • Në fakt, unë e di ↑ ku ↓ bën.

Në fakt, e di ku punon.

 • Meqë ra fjala, a e keni parë atë ↓film?

Meqë ra fjala, e keni parë atë film?

 • Sipas mendimit tim, kjo ↑makinë është shumë ↓ e shtrenjtë.

Sipas mendimit tim, kjo makinë është shumë e shtrenjtë.

3.3.2. Intonacioni anglisht në fjalitë e listës

Në një fjali të listës, intonacioni do të rritet në fjalët e para dhe do të ulet në fjalën e fundit për të treguar se lista ose listimi ka përfunduar.

Për shembull:

 • Na pëlqen të luajmë ↑ futboll, ↑ basketboll, ↑ volejboll dhe ↓ tenis.

Ne na pëlqen të luajmë futboll, basketboll, volejboll dhe tenis.

 • E lashë ↑punën, erdha ↑ në shtëpi, bëra ↑ dush dhe shkova në ↓shtrat.

Unë dal nga puna, kthehem në shtëpi, bëj një dush dhe shkoj në shtrat.

3.3.3. Intonacioni anglez në fjalitë e mendimit

Ju përdorni intonacionin lart-poshtë kur në një fjali ka gjëra që nuk janë thënë, nuk janë përfunduar.

Për shembull:

 • Bleva librin ↑, por nuk e lexova ↓.

E bleva librin, por nuk e lexova.

 • Nëse punoni ↑ fort, do ta kaloni ↓provimin.

Nëse punoni shumë, do ta kaloni provimin.

Shihni gjithashtu:: Pyetja shkon me çfarë parafjale? Si të përdorni strukturën pyet në anglisht

Intonacioni lart-poshtë përdoret kur folësi heziton të shprehë idetë e tij dhe nuk mund ta përfundojë fjalinë.

Për shembull:

A: Si ishte shtëpia?

B: Epo, ↑ dukej ↓ bukur… (por është shumë i vogël)

A: Si është ky vend?

B: Po, duket bukur… (por është shumë i vogël)

3.3.4. Intonacioni në pyetjet me shumë zgjedhje

Intonacioni lart-poshtë përdoret gjithashtu për të pyetur për një zgjedhje midis dy ose më shumë gjërave.

Për shembull:

 • A do të udhëtojnë në ↑ maj apo ↓qershor?

A do të udhëtojnë në maj apo qershor?

 • Dëshironi të takoheni ↑Të Shtunën apo ↓E dielën?

Dëshironi të takoheni të shtunën apo të dielën?

3.4. Rregullat e intonacionit poshtë zërit – zërit lart

Me këtë rregull, intonacioni do të ndjekë një ulje – ngritje (poshtë – lart): zëri zbret dhe më pas ngrihet. Intonacioni poshtë-lart përdoret shpesh në rastet e mëposhtme:

3.4.1. Në deklaratat me pasiguri ose duke përdorur frazën e pritur

Për shembull:

 • Ata ↓nuk kanë nevojë për ndihmë në ↓mo↑ment. (por mund të kenë nevojë në të ardhmen)

Ata nuk kanë nevojë për ndihmë tani. (por mund të ketë nevojë në të ardhmen)

3.4.2. Në një pyetje duke kërkuar informacion ose duke ftuar dikë të bëjë diçka

Ky intonacion i bën më të sjellshme kërkesat ose ftesat për informacion.

Për shembull:

 • A është ky celulari juaj?

Ky është telefoni juaj?

 • Dëshironi tarifë ↓kafe↑?

Dëshironi më shumë kafe?

4. Disa metoda efektive për të praktikuar intonacionin në anglisht

Lexoni së bashku me një video me titra në anglisht Metoda e hijes: Me këtë metodë, ju e shikoni videon një herë, pastaj e shikoni përsëri dhe praktikoni të folurit në të njëjtën kohë me videon, mos harroni të përpiqeni të vazhdoni me shpejtësinë dhe intonacionin.

Theksoni intonacionin përpara se të lexoni: Para se të lexoni një tekst, shënoni në të ku duhet të lexoni lart ose poshtë. Mund të vizatoni shigjeta sipër fjalëve ose të përdorni ndonjë shenjë tjetër që funksionon për ju.

Praktikoni intonacionin nga ekzagjerim: Për shembull, aty ku duhet të ngrini zërin, ju e ngrini zërin shumë lart. Në fakt, gjatë komunikimit nuk do ta thoni këtë, por është një mënyrë e mirë për të praktikuar intonacionin.

Provoni intonacione të ndryshme: Zgjidhni një fjali dhe thoni atë me fjalë të ndryshme për të shprehur emocione të ndryshme, të tilla si ngritja dhe ulja e zërit, vendosja e stresit në fjalë të ndryshme, regjistrimi dhe dëgjimi i zërit tuaj përsëri, shikoni nëse mund të shprehni habi, zemërim ose gëzim.

Regjistroni atë që thoni: Ju zgjidhni një fragment me lloje të ndryshme fjalish, lexoni dhe regjistroni atë, më pas dëgjoni një regjistrim të vetes duke folur dhe vlerësoni veten (A ngrihet dhe bie zëri juaj në një mënyrë që tingëllon e natyrshme? flet si vendas?)

Për të kuptuar më mirë teorinë e mësipërme, le të mësojmë se si të përdorim intonacionin në anglisht vizuale me FLYER përmes videos së mëposhtme:

5. Ushtrime të intonacionit në anglisht

5. Përmbledhje

Përdorimi i intonacionit të gabuar në anglisht do të shkaktojë shumë keqkuptime të panevojshme, ndonjëherë edhe duke i mërzitur personin e kundërt. Prandaj, duhet të rishikoni rregullisht rregullat e shqiptimit, duke përfshirë rastet e përdorimit të intonacionit në rritje, intonacionit zbritës, intonacionit në rritje – intonacionit zbritës dhe intonacionit zbritës – ngritjes së zërit që të mund ta përdorni me sukses. Njihuni me dhe kufizoni keqkuptimet e përmendura më sipër. Përveç kësaj, pasi të keni zotëruar teorinë, mos harroni t’i zbatoni ato në praktikë për të përmirësuar aftësitë tuaja komunikuese!

Për të praktikuar në mënyrë efektive intonacionin anglez dhe për të përmirësuar njohuritë e tjera të anglishtes, mund të vizitoni Sallën e Përgatitjes së Provimit Virtual FLYER. Me vetëm disa hapa të thjeshtë regjistrimi, do të përjetoni menjëherë veçoritë tërheqëse të simulimit të lojës të integruara në mësimet tuaja të anglishtes dhe pyetjet e provimit që do t’ju sjellin gjithashtu mësime interesante dhe efektive!

Master i Arsimit Amerikan – Znj. Hong Dinh, komentoi në dhomën e provimit virtual FLYER

Mos harroni të bashkoheni në grup tani Përgatituni për Kembrixh dhe TOEFL me FLYER për të përditësuar njohuritë dhe materialet më të fundit në anglisht!

>>>Shiko më shumë

 • Përfitime të jashtëzakonshme kur i lini fëmijët të shikojnë filma vizatimorë në anglisht me titra dygjuhëshe
 • Foljet me dy rrokje në anglisht: Këshillat më të lehta për t’u mbajtur mend
 • Mësoni përmendësh si të përdorni ndajfoljet e vendit në vetëm 5 minuta! (Bashkon ushtrime dhe pergjigje)

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Ngữ điệu trong tiếng Anh – Bí quyết nói hay như người bản xứ! , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *