Nước Việt Nam Dân chủ Cộng hòa từ

Rate this post

Teoria e Historisë 12 Mësimi 17: Republika Demokratike e Vietnamit nga 2 shtatori 1945 deri më 19 dhjetor 1946

Mësim: Mësimi 17: Republika Demokratike e Vietnamit nga 2 shtatori 1945 deri më 19 dhjetor 1946 – Znj. Pham Phuong Linh (Mësues VietJack)

I. SITUATA E VENDIT TONË PAS REVOLUCIONIT TË GUSHTIT 1945

1. Vështirësia:

Pas Revolucionit të Gushtit, Republika Demokratike e Vietnamit u përball me tre vështirësi të mëdha.

* E para: Qeveria e re revolucionare lindi, ende e pa konsoliduar; Forcat e armatosura janë ende të dobëta dhe të papërvojë në luftime, por po përballen me komplotet dhe truket e shumë armiqve.

* Së dyti: pushtuesit e huaj dhe rebelët e brendshëm.

– Ushtritë e forcave imperialiste dhe reaksionarët ndërkombëtarë në aleatë, në emër të çarmatosjes së ushtrisë japoneze, janë tërhequr në vendin tonë me komplote shumë dashakeqe:

+ Nga paralelja e 16-të në veri: 20,000 trupa Chiang tërhoqën zvarrë organizatat reaksionare Viet Quoc dhe Viet Cach për të rrëzuar qeverinë revolucionare.

– Në të gjithë vendin në atë kohë kishte ende 60,000 trupa japoneze që prisnin të çarmatoseshin.

* E treta: trashëgimia, mbetjet e regjimit të vjetër të lënë shumë të rëndë.

– Ekonomia bujqësore është e varfër, e prapambetur, e dëmtuar rëndë nga lufta dhe fatkeqësitë e njëpasnjëshme natyrore përkeqësojnë urinë; mallrat janë të pakta, çmimet rriten në qiell; Jeta e njerëzve është e vështirë…

Populli vietnamez po vuante nga uria si rezultat i urisë në 1945

– Buxheti i shtetit është bosh, thesari i shtetit është vetëm mbi 1.2 milionë VND. Shteti revolucionar ende nuk e ka kontrolluar Indochina Bank…

– Më shumë se 90% e popullsisë është analfabete, të këqijat sociale si bestytnitë, bixhozi, narkomania etj.

Skena të njerëzve vietnamezë duke pirë opium

⇒ Vështirësitë e mësipërme janë të mëdha, duke kërcënuar drejtpërdrejt revolucionin vietnamez, duke e vënë Vietnamin në një situatë prej “mijëra paund të varur nga një fije floku”.

– Populli fitoi të drejtën e zotërimit, i emocionuar dhe i lidhur me regjimin e ri.

– Revolucioni Vietnamez udhëhiqet nga Partia e udhëhequr nga Presidenti Ho Chi Minh.

– Në botë: lëvizja revolucionare për çlirim kombëtar po ngrihet në shumë vende koloniale dhe të varura; sistemi socialist po merr formë në Evropë; Lëvizja për paqe dhe demokraci u zhvillua në vendet kapitaliste.

⇒ Përparësitë janë shumë themelore.

II. HAPI I PARË PËR NDËRTIMIN E QEVERISË REVOLUCIONARE, ZGJIDHJA E LUFTËS, INGJORIMIT DHE VËSHTIRËSISË FINANCIARE.

1. Ndërtimi i një qeverie revolucionare

– Zbatimi i Zgjedhjeve të Përgjithshme për të zgjedhur Asamblenë Kombëtare në të gjithë vendin.

+ Më 8 shtator 1945, Qeveria e Përkohshme shpalli urdhrin e përgjithshëm të zgjedhjeve në të gjithë vendin.

+ Më 6 janar 1946, më shumë se 90% e votuesve në mbarë vendin dolën në votime, duke zgjedhur 333 delegatë në të gjithë Veri – Qendror – Jug, që përfaqësonin bllokun për të hyrë në Asamblenë Kombëtare.

Sesioni i parë i Asamblesë së Parë Kombëtare në Hanoi

Pas zgjedhjeve të Asamblesë Kombëtare, lokalitetet zgjedhin Këshillin Popullor mbi parimin e të drejtës universale të votës.

– Në nëntor 1946, Kushtetuta e Republikës Demokratike të Vietnamit u miratua nga Asambleja Kombëtare.

– 22 maj 1946 u krijua Ushtria Kombëtare e Vietnamit.

2. Zgjidh urinë

* Zgjidhja:

– Masa urgjente: organizimi i donacioneve, rregullimi i orizit ndërmjet lokaliteteve në mbarë vendin; ndëshkoni rreptësisht spekulatorët që grumbullojnë, nuk përdorin oriz dhe misër për të bërë verë; ngrenë “kavanoza orizi për të shpëtuar urinë”, organizojnë “ditë koncentrike”,…

Njerëzit në jug dhurojnë oriz për të ndihmuar njerëzit e uritur në veri

– Masat afatgjata: për rritjen e prodhimit; konfiskoni tokën e mashtruesve vietnamezë, ndani perandorinë mes fshatarëve të varfër, ulni qiratë dhe ulni taksat.

* Rezultatet e performancës: uria u zmbraps shpejt.

3. Zgjidh injorancën

* Mjetet juridike: – Më 8 shtator 1945, Presidenti Ho Chi Minh nënshkroi një dekret për themelimin e Akademisë Popullore Nha Binh. Presidenti Ho Chi Minh vizitoi klasën e Popullaritetit Akademik – Ndërtimi i sistemit arsimor kombëtar, rinovimi i përmbajtjes dhe metodave të mësimdhënies në drejtim të nacionalizmit dhe demokracisë. * Rezultatet e zbatimit: – Nga shtatori 1945 deri në shtator 1946, në mbarë vendin kishte 76.000 klasa, duke eliminuar analfabetizmin për 2.5 milionë njerëz. – Shkollat ​​në të gjitha nivelet e shkollave të mesme dhe universiteteve do të rihapen së shpejti për të trajnuar qytetarë dhe zyrtarë të aftë për t’i shërbyer Atdheut.

4. Zgjidh vështirësitë financiare

* Zgjidhja:

– Masa urgjente: thirrje për kontributin vullnetar të popullit (mobilizimi i godinës së “Fondit të Pavarësisë”, Lëvizja “Java e Artë” etj.).

– Masat afatgjata: emetimi dhe qarkullimi i parave letre, ndërtimi i pavarësisë financiare.

* Rezultati:

– Njerëzit kontribuojnë vullnetarisht 370 kilogramë ar, 20 milionë dong në “Fondin e Pavarësisë”, 40 milionë dong në “Fondin e Mbështetjes së Mbrojtjes”.

– Më 31 janar 1946, qeveria nxori një dekret për emetimin e monedhës vietnameze dhe më 23 nëntor 1946, Asambleja Kombëtare vendosi të qarkullonte monedhën vietnameze në të gjithë vendin.

Kartëmonedhë 100 dong e qeverisë së Republikës Demokratike të Vietnamit

III. LUFTON KUNDËR BUJQËSISË DHE TRAJTIMIT TË BRENDSHËM KUNDËR BUJQËSISË TË HUAJ, DUKE MBROJTUR QEVERISË REVOLUCIONARE

1. Lufta e rezistencës kundër kolonialistëve francezë u kthye në Jug.

a. Sfondi historik

Me synimin për të pushtuar përsëri Vietnamin, pasi Japonia iu dorëzua aleatëve të saj, qeveria e De Gon krijoi një ushtri ekspedite nën komandën e gjeneralit Leclec dhe në të njëjtën kohë emëroi admiralin Dacgiong si komisar të lartë.Franca në Indokinë.

– Më 2 shtator 1945, trupat franceze hapën zjarr ndaj protestuesve që festonin “Ditën e Pavarësisë” në Saigon – Cho Lon.

– Natën e 22 shtatorit dhe herët në mëngjes të 23 shtatorit 1945, kolonialistët francezë sulmuan selinë e Komitetit Popullor Jugor dhe Agjencinë e Vetëmbrojtjes së Saigonit, duke nisur luftën e dytë pushtuese të vendit tonë.

b. Zhvillimet:

– Partia, Qeveria dhe Presidenti Ho Chi Minh janë të vendosur për të udhëhequr sërish popullin japonez në rezistencën kundër pushtimit francez, duke i bërë thirrje popullit të të gjithë vendit që t’i ofrojë ndihmë popullit të Jugut, dhe në të njëjtën kohë , përgatisin në mënyrë aktive marrëveshjen me komplotin francez për të zgjeruar luftën në të gjithë vendin.

– Përgjigje ndaj thirrjes së Partisë, Qeverisë dhe popullit të Veriut dhe të Veriut për të bërë përpjekje për të siguruar burime njerëzore dhe materiale për popullin e Jugut.

Ushtria “Nam Tien”, mos shkoni në Jug për të luftuar

– Ushtarët dhe njerëzit e Saigonit – Cho Lon i luftoi me guxim pushtuesit me të gjitha format dhe armët.

⇒ Francezët në qytet ishin të rrethuar dhe nën sulm gjatë gjithë kohës.

– Në fillim të tetorit 1945, pasi kishte më shumë përforcime, ushtria franceze theu rrethimin rreth Saigon – Cho Lon, pushtoi provincat Qendrore Jugore dhe Jugore.

c. Kuptimi:

– Tregoni patriotizëm, solidaritet për të luftuar kundër pushtuesve të huaj të ushtrisë dhe popullit vietnamez.

Ngadalësimi i zgjerimit kolonial francez të luftës në të gjithë vendin.

– Është përgatitja fillestare e shpirtit dhe e forcës për të avancuar në të gjithë vendin për të luftuar sërish kundër pushtimit të kolonialistëve francezë.

2. Lufta kundër ushtrisë së Republikës së Kinës dhe kundër-revolucionarëve në veri.

a. Sfondi historik:

– Lufta e rezistencës së popullit jugor kundër francezëve po zhvillohet ashpër.

– Frikësimi dhe kundërshtimi ndaj qeverisë revolucionare të ushtrisë së Republikës së Kinës dhe pasardhësve të saj.

b. Udhëzimet dhe strategjitë e Partisë dhe Qeverisë së Republikës Demokratike të Vietnamit:

* Politika: paqe e përkohshme, shmangia e konfliktit me ushtrinë e Republikës së Kinës për të përqendruar forcat kundër francezëve në Jug.

* Strategjia:

– Për ushtrinë e Republikës së Kinës:

+ Ranë dakord të ndajnë ndërmjet agjentëve të Republikës së Kinës 70 vende në Asamblenë Kombëtare të pazgjedhur dhe 4 vende ministrore në qeverinë e koalicionit.

+ I dha ushtrisë Chiang disa përfitime ekonomike, si: sigurimi i një pjese të ushqimit; lejojnë qarkullimin e monedhës kineze në tregun vietnamez.

– Për xhelatët:

+ Lëshoi ​​një sërë dekretesh dhe shtypi me vendosmëri kundër-revolucionarët

+ Ndaloni elementë që kundërshtojnë Republikën Demokratike të Vietnamit

+ Krijimi i një gjykate ushtarake për të ndëshkuar kundërrevolucionarët…

c. Kuptimi:

– Minimizoni në minimum aktivitetet anti-sabotazh të ushtrisë së Republikës së Kinës dhe të pasardhësve të saj, duke prishur komplotin e tyre për të përmbysur qeverinë revolucionare.

– Krijoni kushte që Vietnami të përqendrojë forcat kundër pushtimit francez në Jug.

– Shmangni konfrontimin ushtarak me shumë armiq në të njëjtën kohë, duke demonstruar vullnetin e mirë paqësor të popullit vietnamez.

3. Bëni paqe me Francën për të larguar trupat e Republikës së Kinës nga vendi ynë.

a. Sfondi historik

– Pasi pushtuan zonat urbane në jug dhe jug qendror, kolonialistët francezë komplotuan të dërgonin trupa në veri për të aneksuar të gjithë Vietnamin.

– Për të realizuar komplotin për të kaluar në veri, Franca negocioi me qeverinë e Republikës së Kinës → 28 shkurt 1946, u nënshkrua Traktati Kino-Francez.

⇒ Traktati kino-francez e vendosi popullin vietnamez përpara dy zgjedhjeve: ose të mbante armën për të luftuar kundër kolonialistëve francezë, ose të qetësohej dhe t’i dorëzohej Francës për të shmangur përballjen me armiq të shumtë në të njëjtën kohë.

b. Udhëzimet dhe strategjitë e Partisë dhe Qeverisë së Republikës Demokratike të Vietnamit.

Politika e Partisë: Komiteti i Përhershëm i Komitetit Qendror të Partisë vendosi të zgjidhte zgjidhjen e “paqes për të avancuar”: përkohësisht detentim me Francën për të dërguar shpejt 20,000 trupa Chiang në vend dhe për të përfituar nga koha e detentimit për t’u përgatitur. hyri forca lufta me Francën më vonë.

– Strategjia:

* Nënshkrimi i Marrëveshjes Paraprake me Francën.

– Më 6 mars 1946, Presidenti Ho Chi Minh nënshkroi Marrëveshjen Paraprake në emër të Qeverisë së Republikës Demokratike të Vietnamit me përfaqësuesin e qeverisë franceze, Greenton, të Marrëveshjes Paraprake (6 mars 1946).

Ceremonia e nënshkrimit të Marrëveshjes Paraprake (6 mars 1946)

– Përmbajtja e Marrëveshjes Paraprake:

+ Qeveria franceze njeh Republikën Demokratike të Vietnamit si një vend të lirë me qeverinë e saj, ushtrinë e saj, parlamentin e saj dhe financat e veta, brenda Unionit Francez.

+ Qeveria vietnameze lejoi 15,000 trupa franceze të hynin në veri për të zëvendësuar ushtrinë e Chiang për të çarmatosur japonezët, e cila gradualisht do të tërhiqej brenda pesë viteve.

+ Të dy palët zbatuan një armëpushim në Jug, duke krijuar një atmosferë të favorshme për negociatat zyrtare në Paris.

* Nënshkruani traktatin e përkohshëm me Francën (14 shtator 1946)

– Pas Marrëveshjes Paraprake, Vietnami vazhdoi të luftonte diplomatikisht me Francën për të arritur një marrëveshje zyrtare. Qeveria e udhëhequr nga Presidenti Ho Chi Minh dërgoi një delegacion për të negociuar me francezët në Konferencën Përgatitore në Da Lat (fundi i prillit deri në mes të majit 1946) dhe në Konferencën në Fontanelle (Francë).

– Qëndrimi luftarak dhe kokëfortë i Francës bëri që negociatat të dështojnë => Marrëdhëniet Vietnam-Francë u tensionuan, rreziku i një lufte po afrohej.

⇒ Presidenti Ho Chi Minh negocioi në mënyrë aktive dhe nënshkroi me përfaqësuesin e qeverisë franceze marrëveshjen e përkohshme (14 shtator 1946).

c. Kuptimi:

– Shmangni konfrontimin ushtarak me armiq të shumtë në të njëjtën kohë.

– Huazimi i dorës franceze për të larguar 200,000 trupa nacionaliste kineze nga Vietnami i Veriut.

– Ndihmoni Vietnamin të ketë më shumë kohë për zbutjen e nevojshme për të konsoliduar qeverinë revolucionare, për të përgatitur forcat për luftën afatgjatë të rezistencës kundër francezëve.

– Vullneti i mirë i Vietnamit për paqe ka bërë që populli i Francës dhe i botës të kuptojnë mirë problemin e Vietnamit, duke tërhequr në këtë mënyrë simpatinë dhe mbështetjen e tyre për luftën e popullit vietnamez.

Shihni më shumë mësime të shkurtra, selektive, të detajuara dhe të tjera interesante mbi Teorinë e Historisë për klasën 12:

  • Teoria e Historisë 12 Mësimi 18: Vitet e para të luftës së rezistencës kombëtare kundër kolonialistëve francezë (1946-1950)
  • Teoria e Historisë 12 Mësimi 19: Zhvillimi i luftës së rezistencës kombëtare kundër kolonialistëve francezë (1951-1953)
  • Teoria e Historisë 12 Mësimi 20: Përfundoi lufta e rezistencës kombëtare kundër kolonialistëve francezë (1953-1954)
  • Teoria e Historisë 12 Mësimi 21: Ndërtimi i socializmit në veri, lufta kundër imperializmit amerikan dhe qeverisë së Saigonit në Jug (1954-1965)
  • Teoria e Historisë 12 Mësimi 22: Njerëzit e dy rajoneve luftuan drejtpërdrejt kundër pushtimit të imperialistëve amerikanë, populli i veriut luftoi dhe prodhoi (1965-1973)

Bankë falas testuese për t’u përgatitur për Provimin Kombëtar të Shkollës së Mesme në Khoahoc.vietjack.com

  • Më shumë se 75,000 pyetje matematikore me zgjedhje të shumëfishta me përgjigje
  • Më shumë se 50,000 pyetje të Kimisë me zgjedhje të shumëfishta me përgjigje të hollësishme
  • Gati 40,000 pyetje me zgjedhje të shumëfishta të Fizikës me përgjigje
  • Më shumë se 50,000 pyetje në anglisht me shumë zgjedhje me përgjigje
  • Magazina e subjekteve të tjera

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Nước Việt Nam Dân chủ Cộng hòa từ , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *