Phân tích bài thơ Tràng giang của Huy Cận chọn lọc hay nhất

Rate this post

A. Vargu 1:

– Vargu i parë i strofës së parë hap imazhin e një lumi sa të gjerë, të gjatë dhe të pamasë.

→ Fjala “mesazh” ngjall imazhin e valëve që vazhdojnë të përplasen në breg pa pushim, pa pushim, duke rritur më tej hapësirën e madhe dhe të madhe.

– Imazhi: varka që zbret në ujë evokon vogëlsinë në hapësirën e madhe

→ Kontrasti midis hapësirës së madhe të lumit dhe imazhit të një varke të vogël ngjall tek ne vetminë, vetminë dhe vogëlsinë.

Dy fjalitë e fundit:

Varka dhe uji duket se kanë një trishtim ndarjeje që pret paraprakisht, duke i dhënë zemrës “qindra pikëllim”. Në veçanti, në hapësirën e madhe dhe të vetmuar, trishtimi ngrihet edhe më lart

→ Në strofën e parë, nëse lumi është një rrjedhë e pafund jete, atëherë imazhi i një varke dhe një degë e thatë dru zjarri është imazhi që përfaqëson një jetë njerëzore të vogël, të papërcaktuar, të humbur dhe të pafuqishme, që ngjall trishtim.Trishtimi i paepur i autorit .

B. Vargu 2:

Dy vargjet e para përshkruajnë një hapësirë ​​të shkretë dhe të vetmuar:

– Arti i përmbysjes me fjalët “i qetë”, “depresiv” është veçanërisht seksi, duke ngjallur rrallë, shkretëtirë dhe ftohtësi.

– Vargu “Aty ku zëri i fshatit është larg tregut të pasdites” ka shumë interpretime, por sido që të kuptohet ai ngjall përsëri në zemrën e lexuesit trishtimin, shkretimin, kalbjen, dhe mungesën e jetës.njerëz në këtë shkretëtirë.

– Dy fjalitë e ardhshme, hapësira zgjerohet në të katër anët, duke e bërë skenën tashmë të vetmuar edhe më të vetmuar dhe të qetë, duke ngjallur edhe trishtim edhe vetmi për të cilën të gjithëve u vjen më shumë keq.

C. Vargu 3:

– Imazhi i “ku vija shkon në rresht pas rreshti”: e ngjyrosur me imazhin e jetës njerëzore, mbretëria njerëzore lundron, duke mos ditur se çfarë do të sjellë e nesërmja

→ Ky vend nuk ka asgjë që i lidh të dyja palët, i mungojnë gjurmët e jetës, i mungon dashuria njerëzore, vitaliteti dhe mbi të gjitha harmonia që lidh njerëzit me njerëzit.

D. Vargu 4:

– Dy rreshtat e parë të strofës: Zbulohet një tablo e natyrës në mbrëmje me bukuri madhështore, poetike dhe poetike pasdite.

– Imazhi i reve të bardha, shtresë pas shtrese, “shtrydhet” në rrezet e diellit të pasdites si krijimi i maleve të veshura me argjend. Është edhe një vazhdimësi, por imazhi kësaj here është ndryshe nga vala, ka vitalitet, krijon një bukuri të freskët.

Krahët e zogut duken si një rreze e ngrohtë jete në skenë, por ende nuk e zbut trishtimin në thellësi të shpirtit të poetit.

– Dy vargjet e fundit tregojnë nostalgjinë e zjarrtë të autorit për atdheun e tij

– Imazhi i “përdredhjes së ujit” jo vetëm që paraqet dallgët që përhapen larg shtëpisë, për më tepër i ngjall poetit ndjesinë e nostalgjisë së pafund – trishtimin e të largëtve.Vendi i mungon shumë atdheu.

– Vargu i fundit i stilit klasik e mbyll poezinë me një shprehje të vërtetë dhe të qartë të nostalgjisë së poetit për atdheun e tij.

2. Analiza e Huy Can për Trang Giang është më koncize:

Në lëvizjen e re poetike ka shumë poetë të njohur për dashurinë ndaj atdheut, atdheut, familjes, nostalgjisë për atdheun, ndër të cilët më i shquari është Huy Can – shpirt poetik i “melankolisë së lashtë”. Secila nga poezitë e tij përmban aq trishtim dhe pikëllim përballë shoqërisë që shikon, mbi të gjitha zërin e nostalgjisë për atdheun, patriotizmin e thellë. Trang Giang është një poezi tipike për shpirtin poetik të Huy Can.

Parathënia nga “Trim qiellin e gjerë e humbi lumin e gjatë” nis, vetëm me shtatë fjalë, por mbulon të gjithë përmbajtjen dhe idetë artistike që dërgon autori. Duke ngjallur një trishtim të trishtuar, të vetmuar në mes të një jete të madhe. Fjala “vajtim” ngjall një ndjenjë trishtimi dhe nostalgjie në fund të zemrës së poetit, duke sugjeruar se ngjarjet e mëposhtme janë më të natyrshme:

“Dalët u përmbysën nga trishtimi, mesazhi ishte se varka zbriti nga uji në të njëjtën kohë. Varka u kthye në vend ishte e trishtuar dhe e vetmuar. Druri zjarri dhe një degë e vdekur humbën disa rreshta.”

Titulli i veprës “trang Giang”, mënyra se si përdoret rima “ang” ngjall në mënyrë delikate një hapësirë ​​me një lumë të gjatë e të gjerë. Dy tingujt e “trang Giang” tingëllonin gjithnjë e më shumë në trishtimin e zemrave të njerëzve. Trishtimi i lumit është edhe trishtimi i thellë i personazhit lirik, mbiemri “mesazh i trishtuar” e bën më keq trishtimin, shtresën e trishtimit në zemrën e poetit. Duket të jetë e lehtë, por është pafundësisht e rëndë, ngopëse dhe përhapur në çdo skenë zgjimi. I spikatur në hapësirën e gjatë, të gjerë dhe të gjerë është imazhi i një “varke mbi çati”, në mes të atij lumi të pamasë, por vetëm varka ishte e vetmuar, e vetmuar dhe e ftohtë si zemra e Huy Canit në atë kohë.

“Anija u kthye në vend dhe ishte përsëri e trishtuar. Druri i zjarrit dhe një degë e ngordhur humbën disa rreshta.”

Imazhi i kundërt i “varka kthehet përsëri në ujë” zbatohet në mënyrë delikate në kombinim me materialin e ri poetik “disa rreshta të humbur në një degë të vdekur” për ta bërë vargun më fleksibël dhe po aq të lashtë. Arti i përmbysjes së “drurit dhe degës së thatë” vihet në fillim të fjalisë, duke theksuar vetminë, vetminë, papërcaktueshmërinë, vogëlsinë dhe mediokritetin. A është ajo dega e thatë e drurit që përfaqëson vetë poetin në mes të jetës.

Dukej se trishtimi kishte pushuar, duke i lënë vendin pak gëzimit. Por në strofën e dytë trishtimi u rrit edhe më shumë, derisa skena ishte ende e trishtuar:

“Injoroni dunat e vogla, era është e vetmuar Aty ku zhurma e fshatit është larg, vizitoni tregun e pasdites.

Dyshja e fjalëve të figurshme “me nge” dhe “i lezetshëm” ngjallin trishtim, vetmi dhe vetmi. Siç është natyra, hapësira e tregut ngjall shumë argëtim dhe rrëmujë, por në skenën që përshkruan autori, nuk ka të qeshura, zhurma e shitjeve që bën jehonë kudo është çuditërisht e qetë dhe e vetmuar. Gjithçka duket se është ende në atë atmosferë, duke e bërë hapësirën edhe më të zgjeruar:

“Dielli perëndon, qielli është i lartë, lumi është i gjatë, qielli është i gjerë, skela është e vetmuar”

Arti i kontrastit i kombinuar me retorikën e antropomorfizmit e bën hapësirën më të hapur. “Tweringly thellë” ngjall tërheqjen e thellë dhe të pafund. Sa më e madhe të jetë hapësira, aq më e lartë, më e thellë, aq më e vetmuar dhe e trishtuar bëhet skena. Lumi është i gjatë por bregu është i vetmuar, trishtimi përhapet si thellë në çdo frymëmarrje.

Pas rrjedhës emocionale të dy strofave të mëparshme, strofa e tretë thellon më tej trishtimin absolut:

“Ku shkon, rresht pas rreshti?” Nuk ka barkë që kalon. Nuk ka nevojë të ndjell ndonjë intimitet. Në heshtje, bregu i gjelbër takohet me plazhin e verdhë.

Gjethet e rosave lëvizin në një rresht “rresht pas rreshti” pa vend për t’u kapur, pa vend ku të ktheheni, ose një metaforë për një jetë të vogël, të pafuqishme që është e pafuqishme. Qielli i gjerë, lumi i pamasë dhe asnjë varkë apo urë përtej tij duket se e ndërpresin lidhjen mes njerëzve. Gjithçka duket se është në kundërshtim me njerëzit, personi i vetmuar që duhet të ndajë nuk ka ndonjë dashuri njerëzore për të ndarë.

Strofa e fundit e poemës përshkruan një pamje madhështore të natyrës dhe trishtimin e thellë të zemrës njerëzore:

“Shtresa të mëdha resh të larta që nxjerrin malet e argjendta Zogjtë që anojnë krahët, hijet në mbrëmje Zemra e vendit valëvitet me ujë. Asnjë tym në perëndim të diellit nuk i mungon as shtëpisë.”

Qielli me retë e bardha të larta pasqyrohej në rrezet e diellit që u bënë të bukura me shkëlqim argjendi. Folja “ekstrudion” tregon lëvizjen e fuqishme të peizazhit, retë dalin për të formuar male madhështore dhe madhështore. Në mes të ajrit është një zog i vogël që mbështetet vetëm në hijen e errët të pasdites. Imazhi i kundërt midis zogut të vogël dhe universit të gjerë i bën njerëzit të ndihen të vetmuar përreth.

Përpara asaj skene të natyrshme, nostalgjia e poetit për atdheun në zemrën e poetit u bë më e fortë dhe e furishme:

“Zemra e vendit është e ngazëllyer me ujin. Asnjë tym në perëndim të diellit është gjithashtu malli.”

“Trang Giang” – Nostalgjia e Huy Canit për atdheun e tij duket të jetë e përhershme, këmbëngulëse dhe intensive. Jo për asgjë, në zemrën e poetit ende “luhatet” nostalgjia, shprehje e dashurisë për atdheun në veçanti dhe patriotizmin në përgjithësi.

Me një kombinim harmonik të klasikes dhe modernes, poema është e guximshme në Duong Thi, por gjithsesi shumë vietnameze me imazhe të afërta si një varkë në çati, bastun prej palme kacavjerrëse lundruese, degë të thata druri të humbura në rrjedhë, .. Nëpërmjet poezisë, ne mund të shikoni një trishtim të pafund të egos së humbur në jetë. Huy Can ka frymëzuar shpirtin e tij në poezi si dhe ka shprehur nostalgjinë për atdheun e tij dhe dashurinë për vendin e shumë njerëzve.

3. Analiza e poemës më të mirë Trang Giang nga Huy Can:

Kur mendohet për Huy Can, njerëzit menjëherë mendojnë për një “shpirt poetik virtual”. Para Revolucionit të Gushtit, 1945, ai kontribuoi në poezinë bashkëkohore një ego të vetmuar dhe të trishtuar para jetës. Mes përzierjes së klasikes dhe modernes, ai e përcjell atë ndjenjë në shumë poezi, veçanërisht në Trang Giang – vepra e tij përfaqësuese. Poezi të shtypura në vëllimin “Zjarri i shenjtë” (1940).

Në pasditen e vjeshtës të vitit 1939, një student nga Kolegji i Bujqësisë, duke ecur me biçikletë përgjatë digës së Lumit të Kuq, mbërriti në plazhin Chem – në jug të lumit, përballë dallgëve të pamasë, nuk mundi t’i mbante emocionet e tij të trishtuara. , i vetmuar dhe i përmalluar për shtëpinë, ndaj publikoi poezinë Trang Giang. “Trang Giang” përdoret në gjuhën solemne dhe të lashtë Sino-Vietnameze. Zgjedhja e titullit mbart edhe kuptimin që ai dëshiron të përcjellë. Është trishtim përpara hapësirës së madhe e të madhe që mbulon gjithë universin.

Dhe në të vërtetë, përpara një shtrirjeje të tillë, ai nuk mund ta fshihte trishtimin e tij, por e përhapi atë në të gjithë hapësirën, duke mbuluar të gjithë universin.

Valët u përmbysën me një mesazh trishtues

Varka zbret nga çatia paralele

Varka në shtëpi është përsëri e trishtuar

Dru zjarri degët e thata të vendosura disa rreshta.

Strofa e parë hap skenën e hapësirës së madhe, në kontrast të plotë me të gjitha gjërat e vogla. Dhe pika më e qartë e strofës është imazhi i një dege të thatë dru zjarri. Nuk ka më jetë dhe ajo po rrëshqet pa qëllim në lumin e ftohtë që është një metaforë për zemrën e vetë poetit. Dhe për më tepër, nëse humbi disa rreshta, nuk është vetëm trishtim, por ekziston edhe vetmi. A po rikrijon trupin e vetmuar të autorit?

Strofa e dytë, këndvështrimi është më larg, dhe peizazhi në lumë është gjithashtu i drejtuar nga duna e vogël ose në qiellin e bukur dhe në të gjithë lumin.

Pak erë poezie në erë

Ku është zhurma e fshatit që shkon në treg pasdite?

Dielli perëndon dhe qielli është i thellë

Kënga Qiell i gjatë, i gjerë, stacion i vetmuar

Hapësira nuk ka ndryshuar shumë, edhe dy fjalët e lëmuara dhe të vetmuara përshkruajnë qetësinë, heshtjen dhe vetminë. Aty diku dëgjohet tingulli i jetës? Edhe nëse ka, zhurma e fshatit larg tregut të pasdites nuk e bën këtë vend më të zhurmshëm, madje duke e thelluar heshtjen. Mënyra krijuese nga thellësitë e ka ndihmuar autorin të përshkruajë distancën midis qiellit dhe lumit që ka edhe lartësi edhe thellësi, duke u përhapur në masën më të plotë në të gjithë universin. Trishtimi i vetmuar e mbushi hapësirën dhe vetmia u rrit. Poeti nuk ishte më përballë lumit, por ishte krejtësisht i dërrmuar, shumë i vogël përballë një hapësire të tillë kozmike.

Pastaj sytë e poetit vazhduan të kërkonin. Duket se personazhi lirik “rrëmon” diku pak nga jeta njerëzore.

Ku lëvizni, rresht pas rreshti?

I madh pa traget matanë

Duke mos kërkuar asnjë intimitet

I qetë bregu i gjelbër takohet me plazhin e verdhë

Këtë herë, u shfaq një imazh i njohur i duckweed. Nuk e di sa rreshta duckweed mund të vazhdojnë të lëvizin deri ku? A ka më trishtim, pafuqi dhe humbje, jo më të një dege të thatë druri, por të një brezi të tërë njerëzish që nuk dinë ku të shkojnë? Imazhi është i thjeshtë, por përmbledh ndjenjat e shumë qenieve njerëzore në këtë moment. Vetëm natyra është në kontakt me natyrën. Vetmia dhe trishtimi i njerëzve nuk kanë shfaqur asnjë shenjë rraskapitjeje, duke u ngushtuar në asnjë drejtim.

Të tre strofat janë një tablo e natyrës e mbushur me stile klasike dhe moderne, që përshkruajnë një hapësirë ​​të pafund dhe të pafund. Sa shpresë është vënë në vuajtjen përfundimtare, në mënyrë që egoja të zvogëlojë disa nga shqetësimet që përmbahen. Kështu që:

Shtresa resh të larta, që nxjerrin male argjendi

Zog i vogël me krahë: hija e muzgut

Zemra e vendit dridhet nga uji

Asnjë tym në perëndim të diellit është gjithashtu malli

Peizazhi natyror ka ndryshuar, këtë herë nuk është më një lumë i gjerë dhe i qetë, por përkundrazi një madhështi dhe madhështi që bie në sy në sfondin e qiellit të pasdites. Ende duke përdorur materiale të njohura poetike të lashta si retë dhe zogjtë, poeti pikturoi në atë qiell, por linjat dhe ngjyrat ishin të gjalla. Ishte një shtresë resh argjendi që shtriheshin nëpër qiell si male. Sidomos pjerrësia e zogut konsiderohet një moment që kap lëvizjen e dy gjërave. Edhe një herë, zemra e njeriut nuk mundi të shpërndante rrethimin e botës së jashtme. Por atdheu ishte zhdukur, kjo ishte ndjenja e përbashkët e një brezi të ri poetësh para gjendjes së vendit në atë kohë. Nuk kishte nevojë të mbahej pas asgjëje, e mbushur automatikisht me atë nostalgji, tregoi një dashuri të thellë e të rëndë për atdheun.

Prerja dalluese dhe e lëmuar e penelit mes klasikes dhe modernes ka pikturuar një pamje të bukur, megjithëse të trishtuar, të natyrës, e cila është veçoria e veçantë e Huy Can që i bën të gjithë të vlerësojnë. Një “Trang Giang” shfaqet plot dashuri për vendin.

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Phân tích bài thơ Tràng giang của Huy Cận chọn lọc hay nhất , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *