Quần thể sinh vật là gì? Những đặc trưng cơ bản của quần thể sinh

Rate this post

Çfarë është një biome?

Një popullatë organizmash është një koleksion individësh të së njëjtës specie, që jetojnë në një hapësirë ​​të caktuar, në një kohë të caktuar, të cilët janë në gjendje të riprodhohen për të formuar një brez të ri.

Një biome është një koleksion i popullsive të organizmave që i përkasin shumë klaneve të ndryshme që jetojnë në një hapësirë ​​të caktuar.

Shembull: Koleksioni i mustakëve që rriten në të njëjtin pellg është një popullsi. Në të cilin grumbullimi i individëve të mustakëve, krapit dhe tilapisë në atë pellg nuk llogaritet si popullatë.

Karakteristikat themelore të organizmave të gjallë

Raporti gjinor

Raporti gjinor është raporti ndërmjet numrit të meshkujve/femrave.

Raporti gjinor ndryshon kryesisht me grupmoshën e popullsisë dhe varet nga vdekshmëria e pabarabartë midis meshkujve dhe femrave.

Raporti mashkull/femër është i rëndësishëm sepse tregon potencialin riprodhues të popullatës.

Përbërja e grupmoshave

Në një popullatë, zakonisht ekzistojnë 3 grupmosha kryesore: grupmosha para riprodhimit, grupmosha riprodhuese dhe grupmoshë pas riprodhimit.

Përbërja e grupmoshave

A: Piramida e moshës së zhvillimit

B: Piramida e moshës në formë të qëndrueshme

C: Piramida e moshës në rënie

Dendësia e popullsisë

Dendësia e popullsisë është numri ose masa e organizmave të pranishëm në një njësi sipërfaqe ose vëllim.

Dendësia e popullsisë nuk është fikse por ndryshon sezonalisht, çdo vit dhe varet nga cikli jetësor i organizmit.

Dendësia e popullsisë është karakteristika më e rëndësishme e një popullsie sepse përcakton përdorimin e burimeve në mjedis dhe pjellorinë dhe vdekshmërinë e individëve.

Popullsia njerëzore

Përveç karakteristikave biologjike si popullata e organizmave të tjerë, popullatat njerëzore kanë karakteristika socio-ekonomike si ligji, ekonomia, arsimi etj.

– Piramida e moshës njerëzore ndahet në dy gjysma: gjysma e djathtë përfaqëson grupmoshat e grave, gjysma e majtë përfaqëson grupmoshat e burrave.

– Rritja e shpejtë e popullsisë mund të çojë në shumë ndikime negative në mjedis dhe shoqëri si: mungesa e strehimit, mungesa e ushqimit, mungesa e infrastrukturës, … shpyllëzimi, ndotja e mjedisit.

– Për të kufizuar efektet negative të rritjes së popullsisë, çdo vend duhet të ketë një politikë të arsyeshme të zhvillimit të popullsisë.

Komunitetet

Përcaktoni

Një biome është një koleksion i popullsive të organizmave të shumë llojeve të ndryshme që jetojnë në një hapësirë ​​të caktuar.

Për shembull: biomi i pyjeve tropikale të shiut, biomi i mangrove bregdetare, etj.

Karakteristikat e biomes

Karakteristikat e biomes

Marrëdhënia midis komunitetit dhe mjedisit

Faktorët abiotikë dhe biotikë gjithmonë ndikojnë në komunitet.

– Numri i individëve të çdo popullate në komunitet kontrollohet gjithmonë në një nivel të përshtatshëm për aftësitë e mjedisit, duke krijuar një ekuilibër biologjik në komunitet.

Ekosistemi

Përcaktoni

– Ekosistemi përfshin biomën dhe zonën e banimit të atij biome (habitat).

Në një ekosistem, organizmat gjithmonë ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe ndërveprojnë me faktorë abiotikë të mjedisit për të formuar një sistem të plotë dhe relativisht të qëndrueshëm.

  • Përbërësit inorganik si toka, shkëmbi, uji, mineralet etj.
  • Prodhuesi: bimët.
  • Konsumatorët: Barngrënës dhe mishngrënës.
  • Organizmi në dekompozim.

Zinxhirët ushqimorë dhe rrjetat ushqimore

Zinxhir ushqimor

Shembull: Pema → Krimbi → Mantis

Rrjetat ushqimore

Një zinxhir ushqimor është një koleksion rrjetash ushqimore që ndajnë shumë lidhje në një ekosistem.

Ushtrime rreth biomeve

Pyetja 1: Çfarë është popullsia? Jepni shembuj të disa popullsive që njihni.

Përgjigju

Një popullatë organizmash është një koleksion individësh të së njëjtës specie, që jetojnë në një hapësirë ​​të caktuar, në një kohë të caktuar, të cilët janë në gjendje të riprodhohen për të formuar një brez të ri.

Për shembull: popullata e pishave në një kodër pishe, popullsia e krapit të rritur në një pellg peshku, popullsia e orizit në një fushë.

Pyetja 2: Cilat janë karakteristikat themelore të popullatave? Cila veçori është më e rëndësishmja? Pse?

Përgjigju

– Popullsia ka 3 karakteristika themelore: raportin mashkull-femër, përbërjen e grupmoshave dhe dendësinë individuale.

Në të cilën, karakteristika më e rëndësishme është dendësia e individëve. Sepse përcakton përdorimin e burimeve në mjedis dhe pjellorinë dhe vdekshmërinë e individit.

Pyetja 3: Cilat janë ngjashmëritë dhe ndryshimet midis popullatave të njerëzve dhe popullatave të organizmave të tjerë?

Përgjigju

Ngjashmëritë dhe ndryshimet midis popullatave të njerëzve dhe popullatave të organizmave të tjerë janë:

a. Njësoj

– Të gjithë janë organizma që jetojnë në grupe.

– Të gjitha kanë karakteristika bazë për secilën popullatë si: raporti gjinor, përbërja e grupmoshave, dendësia, …

– Të dyja ka të ngjarë të jenë subjekt i luhatjeve sasiore për shkak të faktorëve të rastësishëm.

– Të gjithë kanë një mekanizëm të balancës së popullsisë bazuar në normat e lindjeve dhe vdekjeve.

b. Të ndryshme

Falë të menduarit abstrakt, njerëzit kanë karakteristika që nuk i kanë popullatat e tjera biologjike si: kultura, arsimi, ekonomia, …

Për shkak të ligjit të martesës dhe kulturës, në popullatën e njerëzve mund të martohen vetëm me një grua – një burrë dhe numri i fëmijëve është i kufizuar, kështu që njerëzit mund të rregullojnë në mënyrë aktive densitetin, konkurrenca midis individëve nuk është aq e ashpër sa krijesat e tjera.

Shihni gjithashtu:: Përvijimi i protozoarëve

– Falë punës dhe të menduarit, njerëzit përmirësojnë natyrën dhe krijojnë një mjedis të përshtatshëm jetese që popullatat e tjera nuk munden.

Pyetja 4: Pse çdo vend duhet të ketë një politikë të arsyeshme të zhvillimit të popullsisë?

Përgjigju

Zhvillimi i arsyeshëm i popullsisë është kusht për zhvillimin e qëndrueshëm të çdo vendi, duke krijuar një harmoni midis zhvillimit social-ekonomik dhe përdorimit racional të burimeve natyrore dhe mjedisit të vendit.

– Zhvillimi i arsyeshëm i popullsisë nuk po lejon që popullsia të rritet shumë shpejt, duke çuar në mungesë të strehimit, burimeve të ushqimit dhe ujit të pijshëm, ndotjes së mjedisit, shpyllëzimit dhe burimeve të tjera. Në të njëjtën kohë, mos lejoni që popullsia të ulet shumë, duke çuar në mungesë të burimeve të punës, shfrytëzim të paarsyeshëm të burimeve, etj.

Zhvillimi i arsyeshëm i popullsisë ka për qëllim sigurimin e një cilësie të mirë jetese për çdo individ, familje dhe shoqëri në tërësi, të gjithë në shoqëri janë të ushqyer, përkujdesur dhe kanë kushte të mira zhvillimi.

Pyetja 5: Çfarë është një biome? Cilat janë karakteristikat themelore të një biome?

Përgjigju

Një biome është një koleksion i popullsive të organizmave që i përkasin shumë klaneve të ndryshme që jetojnë në një hapësirë ​​të caktuar.

Karakteristikat themelore të një komuniteti janë:

+ Numri i specieve shprehet përmes treguesve të: diversitetit, bollëkut dhe frekuencës.

+ Përbërja e specieve në komunitet ka 2 indekse: specie dominuese dhe specie specifike.

Testi i biodiversitetit

Pyetja 1: Karakteristikat që janë të pranishme në biom, por jo në organizëm janë:

A. Ka një numër individësh të së njëjtës specie

B. Shpërndarje e njëjtë në një hapësirë ​​të caktuar

C. Një koleksion popullatash të shumë llojeve të organizmave

D. Ndodh fenomeni i çiftëzimit dhe i riprodhimit

Pyetja 2: Diversiteti i biomeve tregohet në:

A. Dendësia e grupeve të individëve në një komunitet

B. Bollëku i specieve në komunitet

C. Ndryshimet në moshë të individëve në një komunitet

D. Variacioni në dendësinë e popullsisë

Pyetja 3: Bollëku i komunitetit tregohet në:

A. Kapaciteti riprodhues i individëve në një popullatë të caktuar rritet

B. Shkalla e vdekshmërisë së një popullate të caktuar ulet

C. Dendësia e individëve të çdo popullate në komunitet

D. Migrimi i individëve në komunitet

Pyetja 4: Në komunitet, specia dominuese është specia:

A. Ka sasinë më të vogël në biome

B. Ka shumë në biome

C. Shpërndarë në shumë vende në biome

D. Ka një rol të rëndësishëm në biom

Pyetja 5: Cili nga aktivitetet e mëposhtme ka një cikël ditë-natë?

A. Shpërngulja e shpendëve në dimër

B. Arinjtë hibernojnë

C. Pema e feniksit me lule

D. Gjethet e bishtajoreve mbyllen në muzg dhe hapen në mëngjes

Pyetja 6: Cili aktivitet ka një cikël sezonal?

A. Lëvizni folenë për të gjetur gjahun në mbrëmje

B. Lulet e orës dhjetë lulëzojnë rreth mesditës

C. Ephedra lulëzon herët dhe venitet

D. Dallëndyshet migrojnë në jug

Pyetja 7: Procesi i transformimit sekuencial të një biome, nga forma fillestare që zëvendësohet nga biome të ndryshme dhe përfundimisht çon në një biome të qëndrueshme, quhet:

A. Ndryshim në numrin e organizmave

B. Vazhdimi ekologjik

C. Rregullojnë dendësinë e popullsisë së komunitetit

D. Bilanci ekologjik

Përdorni fjalinë e mëposhtme për t’iu përgjigjur pyetjeve nga numri 33 në numrin 36

Shihni gjithashtu:: Si të shkruani raportin e incidentit të një studenti – Shkarko.vn

Ekosistemi është një sistem i plotë dhe…..(I)…, përfshin…..(II)….dhe zona e banimit të biomës quhet…..(III)……Në ekosistem, organizmat gjithmonë ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe ndërveprojnë me tjetrin……(IV)…..në mjedis.

Pyetja 8: Numri (I) është:

A. Në ndryshim të vazhdueshëm

B. relativisht të qëndrueshme

C. mbetet gjithmonë konstante

D. jo të qëndrueshme

Pyetja 9: Numri (II) është:

A. biome

B. popullata të së njëjtës specie

C. organizma individualë

D. organizma individualë

Pyetja 10: Numri (III) është:

A. vendi i shpërndarjes

B. habitati

C. hapësirë

D. përhapur

Pyetja 11: Numri (IV) është:

A. faktorët biotikë

B. faktori ekologjik

C. faktori abiotik

D. habitati

Pyetja 12: Ekosistemi përfshin komponentët e mëposhtëm:

A. Përbërësit dhe organizmat jo të gjallë

B. Prodhuesit dhe konsumatorët

C. Konsumatorët dhe dekompozuesit

D. Prodhuesit dhe dekompozuesit

Pyetja 13: Në një ekosistem, pemët janë:

A. Dekompozuesit

B. Dekompozuesit dhe konsumatorët

C. Prodhuesit

D. dekompozuesit dhe prodhuesit

Pyetja 14: Organizmat konsumues përfshijnë:

A. Bakteret, kërpudhat dhe barngrënësit

B. Barngrënësit dhe mishngrënësit

C. Mishngrënësit dhe bimët

D. Bakteret dhe bimët

Pyetja 15: Cila nga aktivitetet e mëposhtme është e një prodhuesi:

A. Sinteza e lëndës organike nëpërmjet fotosintezës

B. Zbërtheni lëndën organike në lëndë inorganike

C. Zbërthimi i kufomave të kafshëve dhe bimëve

D. Mos sintetizoni lëndë organike vetvetiu

Përdorni diagramin e rrjetit ushqimor më poshtë për t’iu përgjigjur pyetjeve 41 deri në 47

Përdorni diagramin e rrjetit ushqimor më poshtë për t'iu përgjigjur pyetjeve 41 deri në 47
Përdorni diagramin e rrjetit ushqimor më poshtë për t’iu përgjigjur pyetjeve 41 deri në 47

Pyetja 16: Numri i zinxhirëve ushqimorë në rrjetin ushqimor të mësipërm është:

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

Pyetja 17: Organizmat që nuk janë një lidhje e zakonshme në rrjetin ushqimor të mësipërm janë:

Shihni gjithashtu:: Kuizi Born 10 Creative Horizon Mësimi 18 (me përgjigje)

A. Pemët dhe bakteret

B. Minjtë dhe gjarpërinjtë

C. Pula, Lepuri dhe Dhelpra

D. Macja, dhelpra, gjarpri

Pyetja 18: Emrat e organizmave konsumues janë lidhja e përbashkët e rrjetit të mësipërm:

A. Lepuri, pula, macja dhe dhelpra

B. Minjtë, lepujt, pulat, macet, dhelprat dhe gjarpërinjtë

C. Pulat, macet, dhelprat dhe gjarpërinjtë

D. Minjtë, lepujt, macet, dhelprat dhe gjarpërinjtë

Pyetja 19: Lidhja më e zakonshme për rrjetin e mësipërm është:

A. Pemë dhe lepuj

B. Bimët dhe bakteret

C. Pulat, dhelprat dhe gjarpërinjtë

D. Minjtë, lepujt dhe pulat

Pyetja 20: Numri i përgjithshëm i lidhjeve të zakonshme të rrjetit ushqimor të mësipërm është:

A. 6

B. 5

C. 4

D. 3

Pyetja 21: Cili nga pohimet e mëposhtme është i vërtetë për rrjetën ushqimore të mësipërme?

A. Minjtë janë një lidhje e zakonshme në rrjetin ushqimor

B. Dhelprat nuk janë një lidhje e zakonshme në rrjetin ushqimor

C. Çdo zinxhir ushqimor ka 4 hallka

D. Janë gjithsej 8 zinxhirë ushqimorë

Pyetja 22: Cili nga pohimet e mëposhtme është i rremë në lidhje me rrjetën ushqimore të mësipërme?

A. Ka dy lloje që nuk janë një lidhje e përbashkët

B. Ekzistojnë 4 lloje të organizmave të konsumit që janë lidhje të përbashkëta

C. Macet marrin pjesë në 4 zinxhirë ushqimorë

D. Gjarpërinjtë marrin pjesë vetëm në 1 zinxhir ushqimor

Pyetja 23: Zgjidhni përgjigjen e saktë nga sa vijon për rendin e organizmave në një zinxhir ushqimor:

A. Prodhuesi → Zbërthyesi → Konsumatori

B. Konsumatorët → Prodhuesit → Dekompozuesit

C. Prodhuesi → Konsumatori → Zbërthyesi

D. Dekompozuesit → Prodhuesit → Konsumatorët

Pyetja 24: Cili nga organizmat e mëposhtëm është gjithmonë një hallkë e zakonshme në zinxhirin ushqimor?

A. Pemët dhe kafshët

B. Pemët dhe konsumatorët

C. Kafshët, bakteret dhe kërpudhat

D. Bimët, bakteret dhe kërpudhat

Pyetja 25: Zgjidhni fjalinë e duhur nga fjalitë e mëposhtme:

A. Prodhuesit përdorin gjithmonë materiale harxhuese si ushqim

B. Dekompozuesit janë gjithmonë një burim ushqimi për konsumatorët

C. Lënda organike e sintetizuar nga organizmat është një burim ushqimi për organizmat në ekosistem

D. Bakteret dhe kërpudhat nuk janë dekompozues

Përgjigje:

1. C 6. D 11. C 16. B 21. C 2. B 7. B 12. A 17. B 22. C 3. C 8. B 13. C 18. A 23. C 4. D 9. A 14. B 19. B 24. D 5. D 10. B 15. A 20. A 25. C

********************

Postuar nga: Shkolla e mesme Le Hong Phong

Kategoria: Arsimi

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Quần thể sinh vật là gì? Những đặc trưng cơ bản của quần thể sinh , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *