Sán lá gan ký sinh ở đâu? Đặc điểm cấu tạo, di chuyển cách nào?

Rate this post

I sëmurë rastësi mëlçisë të pranishme në të gjitha vendet e botës. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), rreth 19 milionë njerëz në Azi, duke përfshirë Kinën, Korenë, Japoninë dhe Vietnamin, janë të infektuar me fashioliazë.

Çfarë është goditje e mëlçisë?

Çfarë është goditje e mëlçisë?

Rritja e mëlçisë është një parazit i zakonshëm njerëzor, që i përket familjes fluke. Në veri të Vietnamit, rrahja e mëlçisë shpesh është e infektuar, ndërsa në jug, shpesh është e infektuar me sëmundjen e vogël të mëlçisë. Pacientët shpesh kanë shenja dhimbjeje në mëlçi, çrregullime të tretjes, dispepsi, ndonjëherë edhe verdhëz, cirrozë… Sëmundja ngatërrohet lehtësisht me hepatitin viral, absceset e mëlçisë të shkaktuara nga parazitë të tjerë.ameba, krimbat e rrumbullakët të qenve dhe maceve…) ose e shkaktuar nga bakteret (abscesi i kanalit biliar), kanceri i mëlçisë (tumori i mëlçisë), dhimbja e stomakut…

Karakteristikat strukturore të goditjes së mëlçisë

Flukes janë përgjithësisht parazitë me kërcell të rrafshuar, të ngjashëm me gjethe, të pa segmentuar, që variojnë në madhësi nga disa milimetra në disa centimetra. Fluke ka një thithës abdominal dhe një thithës të gojës. Nëse disku i thithjes abdominale e ndihmon pulën të ngjitet lehtësisht me organin pritës, disk ka edhe një disk thithës brenda për të lehtësuar tretjen.

Përveç gojës, fyti ka edhe një faring, ezofag dhe cekum. Organet seksuale përfshijnë organet seksuale mashkullore dhe femërore. Organi seksual mashkullor përbëhet nga 2 testikuj, të cilët janë të degëzuar ose të ndarë në shumë lobe, në varësi të llojit, nga të cilët 2 vas deferens. Pas një kohe, rihyni për tubin e vetëm që shkon në penis që ndodhet në qeskën penile. Organet riprodhuese të femrës përbëhen nga një vezore e vogël, me shumë lobe ose të degëzuara, ovidukti që komunikon me vezoren dhe hapja gjenitale femërore e vendosur pranë vrimës gjenitale mashkullore. Gjëndrat e të verdhës janë të vendosura në të dy anët e trupit të fytit. Vezorja është vendi ku formohen vezët. Mitra e lakuar është vendi ku ruhen vezët.

Klasifikimi i goditjeve të mëlçisë

Sëmundja e goditjes së mëlçisë duke përfshirë rrahjen e vogël të mëlçisë (Clonorchis sinensis) dhe atë të madhe të mëlçisë (Fasciola hepatica ose Fasciola gigantica). Frutat e mëlçisë, të vogla apo të mëdha, kanë forma gjethesh, trupa të rrafshuar dhe madhësi të ndryshme. Për sa i përket pamjes, rrahja e madhe e mëlçisë është përgjithësisht shumë më e madhe në madhësi se sa e vogla e mëlçisë.

goditje e vogël e mëlçisë

Rrahje e vogël

Rrahje e madhe e mëlçisë: vezë me lëvozhgë të trashë të verdhë-kafe, ovale me kapak, madhësia 140x80mcm, brenda përmban blastomere. Kur piqet, pulpa është gri rozë, 3-4 cm e gjatë, si gjethe, koka e vogël përmban një disk thithës. Fluke ka një ezofag të shkurtër, një zorrë të gjatë me shumë degë të vogla që shkojnë deri në fund të trupit. Organi seksual mashkullor me testikuj të degëzuar të vendosur në pjesën e pasme të trupit. Hapja gjenitale është përpara diskut të thithjes abdominale.

Cikli jetësor i goditjes së mëlçisë

Rrahje e mëlçisë shumë e zakonshme në provincat/qytetet e Vietnamit, kështu që ku jeton rrahja e mëlçisë? Fitimet e mëlçisë së rritur jetojnë në kanalet biliare. Vezët dalin me feces, takohen me ujë, qelizat e embrionit zhvillohen në larva me push. Larvat hyjnë përmes kapakut në kërkim të kërmijve të përshtatshëm për të hyrë, zhvillohen përmes fazave të sporocistit, zhvillojnë disa faza të tjera dhe më në fund përparojnë drejt larvës së bishtit.

Në çdo fazë të zhvillimit, numri i larvave dyfishohet. Një larvë me qime mund të prodhojë 100,000 larva bishti. Larva e bishtit e lë kërmillin dhe noton për të gjetur një mikpritës të përshtatshëm të ndërmjetëm për t’u kapur. Këtu, ajo heq bishtin dhe kthehet në larvë.

Pritësit e dytë të ndërmjetëm mund të jenë bimët ujore, peshqit ose krustacet. Kur njerëzit ose kafshët e tjera ushqehen me një bujtës të dytë të ndërmjetëm, postlarvat hyjnë në zorrë, migrojnë në organin e duhur në varësi të specieve dhe zhvillohen në një goditje të rritur brenda disa muajsh.

Ku rritet rrahja parazitare e mëlçisë?

Cikli jetësor i goditje e mëlçisë (duke përfshirë flukset e mëdha të mëlçisë dhe ato të vogla të mëlçisë) duhet të parazitojnë trupin e njerëzve dhe kafshëve për të zhvilluar ciklet e tyre. Megjithatë, ku rritet rrahja parazitare e mëlçisë dhe si lëviz rrahja e mëlçisë për të hyrë në trupin e njeriut?

Me goditje e vogël e mëlçisë, goditja parazitare kryesisht tek njerëzit dhe disa kafshë si qentë, macet, tigrat, leopardët, dhelprat, nuselalet, lundërza, minjtë… Vezët ekskretohen me feces, duke hasur në ujë të ëmbël në lumenj, përrenj, liqene pellgjesh… Vezë të varura në ujë , gëlltitur nga kërmijtë e ujërave të ëmbla të gjinisë Bithynia, si Melania. Në trupin e kërmillit, larva me qime del nga veza, duke u zhvilluar nga ana e saj përmes fazave nga sporofiti i kistit deri te larva e bishtit. Larvat e bishtit i lënë kërmijtë përmes lëkurës së peshqve të ujërave të ëmbla të familjes Cyprinidae si krapi, purteka, larva etj. Kur depërtojnë në trupin e peshkut, humbasin bishtin dhe bëhen postlarva në lëkurë ose mish peshku.

Njerëzit infektohen duke pirë ujë të ftohtë, duke ngrënë peshk të papërpunuar ose të papjekur (sallatë peshku, karkaleca të papërpunuara të zhytura me mustardë, etj.), duke ngrënë mëlçi të kafshëve të infektuara të papjekura, duke ngrënë perime që rriten nën ujë (spinaq uji, spinaq uji, etj.) lakërishtë, cilantro e zier, etj.) të papërpunuara, por jo të lara tërësisht… përmbajnë vezë ose larva kiste që nuk janë gatuar. Dhe goditje e mëlçisë Si të lëvizni kur sulmoni trupin? Kur kjo larvë hyn në stomak, poshtë duodenit dhe më pas kthehet në traktin biliar në mëlçi. Me hyrjen në indin e mëlçisë, rrahja e të miturve zhvillohet në një të rritur që vendos vezë në kanalet biliare. Pas një muaji të penetrimit, fluka piqet dhe lëshon vezë.

Me rrahjen e mëlçisë, pija e rritur jeton në kanalet biliare të barngrënësve (buallicave dhe lopëve) dhe lëshon vezë. Vezët ndjekin biliare dhe më pas në feces, blastomeret zhvillohen në larva me qime pas 9-15 ditësh. Kur del jashtë, kërmilli takohet me mjedisin ujor, larvat lënë vezën, notojnë në ujë dhe më pas hyjnë në kërmillin Lymnaea që jeton në ujë. Në trupin e kërmillit, ai zhvillohet përmes fazave të sporocistit, duke përparuar gradualisht në larvë të bishtit. Larva e bishtit largohet nga kërmilli, ngjitet me bimët ujore, humbet bishtin dhe shndërrohet në postlarvë.

  • Ju mund të jeni të interesuar: Përmbledhje e sëmundjeve virale dhe parazitare
Ku jetojnë grilat e mëlçisë?
Ngrënia e ushqimeve të detit të papjekura është e lehtë për t’u infektuar me parazitë

Simptomat e goditjes së mëlçisë

Me goditje të vogla të mëlçisë, shumë pacientë nuk kanë simptoma të dukshme, të zbuluara rastësisht kur bëjnë testet e jashtëqitjes. Kur pacienti është i infektuar me shumë goditje të vogla të mëlçisë (mbi 100), simptomat janë më të theksuara, me fazat e mëposhtme:

  • Faza e fillimit: pacientët kanë çrregullime të tretjes, të vjella, diarre të alternuara kapsllëk, humbje oreksi. Përveç kësaj, pacienti mund të ketë një skuqje me eozinofile të ngritura.
  • Skena e plotë: humbje peshe, dhimbje barku. Në raste të rënda, mëlçia do të jetë e zmadhuar, e fortë, e dhimbshme dhe kanalet biliare do të fryhen dhe trashen, duke shkaktuar pengim të tëmthit, kolestazë dhe verdhëz. Nëse nuk diagnostikohet dhe trajtohet menjëherë, pacienti do të zhvillojë anemi, cirrozë të mëlçisë, hipertension portal dhe pacienti gradualisht do të përkeqësohet dhe do të vdesë. Në rastin e goditjes ektopike që arrin kanalin pankreatik do të shkaktojë pankreatit.

Me goditje të mëdha të mëlçisë, faza e fillimit zakonisht zgjat 2-3 muaj që korrespondon me fazën kur grilat e reja fillojnë të migrojnë në parenkimën e mëlçisë drejt kanalit biliar. Me simptoma toksiciteti si dhimbje koke, temperaturë të ulët, lodhje, diarre, dhimbje në kuadrantin e poshtëm të djathtë. Kur mjeku do të ekzaminojë, mëlçia do të zmadhohet, do të jetë e dhimbshme në prekje dhe eozinofilet në gjak do të rriten në 70%-80%.

Faza e plotë: Kolangiti kronik korrespondon me praninë e flukseve të të rriturve në kanalin biliar. Sëmundja ka simptoma të tilla si kolengit akut, hepatomegali, dhimbje, ethe me të dridhura, mosfunksionim biliar, diarre të alternuara me kapsllëk, verdhëz, alergji dhe kolaps të përgjithshëm. Sëmundja vazhdon për shumë vite, por rrallë kalon në cirrozë.

Kur të shihni një mjek?

Sëmundja e vogël e mëlçisë shpërndarë gjerësisht në të gjithë botën. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerëson se deri në 19 milionë njerëz në vendet aziatike, duke përfshirë Kinën, Korenë, Japoninë dhe Vietnamin, janë të infektuar me goditje të vogla të mëlçisë.

Vetëm në Vietnam, flukse të vogla të mëlçisë janë identifikuar në të paktën 21 provinca/qytete. Në veri, ka Nam Dinh, Ninh Binh, Ha Nam, Thai Binh, Hai Phong, Quang Ninh, Bac Giang, Hoa Binh dhe Ha Giang. Në rajonin qendror, ka Thanh Hoa, Nghe An, Thua Thien – Hue, Quang Nam, Quang Ngai, Binh Dinh, Phu Yen, Dak Lak, Gia Lai, Kon Tum, Dak Nong. Numri i infeksioneve të vogla të mëlçisë varet pak a shumë nga çdo rajon, për shembull në Ninh Binh, Nam Dinh, Phu Yen dhe Binh Dinh, shkalla e infeksionit përbën 15% – 37%.

Prandaj, kur ka shenja klinike si dhimbje të shurdhër, nëse e keni zakon të hani sallatë peshku, duhet të shkoni te mjeku, jo të prisni derisa lëkura juaj të zverdhet. Gjatë ekzaminimit, mjeku do të vërejë se mëlçia e pacientit mund të jetë e zmadhuar dhe e fortë. Testi do të tregojë eozinofile të ngritura në gjak, zakonisht midis 15%-20% (ndërsa normalja është më pak se 7%).

fascioliasis është i përhapur gjerësisht në Evropë (MB, Francë, Portugali, Spanjë), Amerikë (Argjentinë, Peru, Ekuador, Bolivi), Afrikë (Egjipt, Etiopi), Azi (Korea, Iran, Japoni, Kinë, Filipine dhe Vietnam). Në Vietnam deri më tani, sëmundja goditje e mëlçisë të mëdha u shfaqën në 47 provinca dhe qytete; Shkalla e infeksionit është më e lartë në disa provinca qendrore si: Binh Dinh, Phu Yen, Khanh Hoa, Quang Nam, Quang Ngai, Gia Lai dhe Da Nang.

Për pacientët që kanë shenja dhimbjeje në kuadrantin e poshtëm të djathtë, kanë zakon të hanë lakërishtë ose perime ujore, duhet të vizitojnë mjekun. Gjatë ekzaminimit, mjeku do të urdhërojë një test për të parë nëse statusi i eozinofilit është i ngritur, dhe në të njëjtën kohë do të testojë serologjinë imune si imunoelektroforeza, imunosorbenti i lidhur me enzimën (Elisa) për të zbuluar antitrupat, të aftë për të gjurmuar flukse të mëdha të mëlçisë.

Rrahje e madhe
Rrahje e madhe

Trajtimi i goditjeve të mëlçisë

Parandalimi i goditjes së mëlçisë

Aktualisht, shumë njerëz mendojnë se vetëm marrja e një pilule antihelmintike (Albendazol ose Mebendazol) është për të parandaluar helminthët, por në fakt, çdo ilaç mund të trajtojë vetëm disa lloje të krimbave. Prandaj, mënyra e njohur e parandalimit është akoma t’i përmbaheni ushqimit të gatuar – pijes së zierjes. Por në ditët e sotme, shumë të rinj nuk kujdesen, madje e përçmojnë jetën e tyre sepse e kanë për hobi të hanë sallatë peshku të gjallë, sallatë kërmilli të papërpunuar, të hanë perime të papërpunuara për natyrën, bio… ndërkohë që cilësia e ushqimit të pastër nuk është kontrolluar. Mirë.

Në mënyrë që të mos merrni grimca të vogla të mëlçisë, është mirë të shmangni ngrënien e sallatës së peshkut të papërpunuar, të mos bëni jashtëqitjen pa dallim dhe të menaxhoni mirë plehun e kafshëve shtëpiake dhe kafshëve shtëpiake. Zbulimi i hershëm i personave të infektuar për trajtim dhe zbulimi i hershëm i patogjenëve.

Me sëmundjen e mëlçisë, mos hani perime të egra, perimet që rriten nën ujë pa u larë mirë, duhet të lahen nën ujë të pastër të rrjedhshëm me rrjedhje të fortë. Është e nevojshme të ndahet nga tufa e gjedhëve dhe deleve veçmas nga zona e rritjes së perimeve.

Qendër testimi, Spitali i Pergjithshem Tam Anh eshte i investuar ne ndertim te bollshem, i rregulluar me nje sistem pajisjesh moderne dhe sinkron, duke permbushur standartet Biosafety level 2. Ne te njejten kohe sherbimet e testimit kryhen nga nje sistem pajisjesh.paisjet dhe makinerite me moderne ne bote si p.sh. : Sistemi makinerik Alinity M i Abbott (SHBA), sistemi makinerish Sysmex XN 1000, Sysmex cs-1600 (Departamenti i Hematologjisë – Transfuzionit të Gjakut); Sistemi i makinerive Roche Cobas 6000; Sistemi urinal Roche Cobas u701, u601, u411; Matës gazi gjaku Roche Cobas b211; Sistemi i menaxhimit të laboratorit Cobas Infinity (Departamenti i Biokimisë – Imunologjisë)…

Për të kontrolluar sëmundjet parazitare dhe ato të vogla të mëlçisë, mund të rezervoni një takim me ekspertët kryesorë, mjekë me përvojë për sëmundjet parazitare të Spitalit të Përgjithshëm TAM ANH. Klientët mund të plotësojnë informacionin këtu, ose të kontaktojnë nëpërmjet:

Kështu që ne kemi mësuar më shumë rreth goditje e mëlçisë, si dhe sëmundjet që lidhen me të. Prandaj, çdo person duhet t’i kushtojë më shumë vëmendje ngrënies së gatuar – pirjes së zierjes për të kufizuar rrezikun, mundësinë e infektimit me parazitë të tjerë të rrezikshëm.

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Sán lá gan ký sinh ở đâu? Đặc điểm cấu tạo, di chuyển cách nào? , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *