Trắc nghiệm Sinh học 12 Bài 24 có đáp án năm 2021

Rate this post

Kuizi i Biologjisë 12 Mësimi 24 me përgjigje në 2021

Me Kuizin e Biologjisë 12 Mësimi 24 me përgjigje në 2021, do t’i ndihmojë studentët të sistemojnë njohuritë dhe praktikën e mësimit për t’u përgatitur për provimin Kombëtar të Biologjisë në shkollën e mesme me rezultate të larta.

MËSIMI 24: DËSHMI DËSHMI

Pyetja 1: Në studimin e historisë së zhvillimit të botës së gjallë, fosilet luajnë rolin e

 1. Përcaktimi i moshës së fosileve nga radioizotopet
 2. Dëshmi indirekte e historisë evolucionare të botës së gjallë.
 3. Përcaktimi i moshës së fosileve mund të përcaktojë moshën e tokës
 4. Dëshmi e drejtpërdrejtë e historisë evolucionare të botës së gjallë.

Përgjigje:

Roli i fosileve është dëshmi e drejtpërdrejtë e historisë evolucionare të botës së gjallë.

Përgjigja për të zgjedhur është: E LEHTË

Cila nga sa vijon konsiderohet si provë e drejtpërdrejtë e evolucionit?

 1. Reliket e bimëve që kanë jetuar në epokat e mëparshme janë gjetur në shtretërit e qymyrit.
 2. Të gjithë organizmat, nga njëqelizore në shumëqelizore, përbëhen nga qeliza.
 3. Gjymtyrët e përparme të maceve dhe krahët e lakuriqëve të natës kanë kocka të shpërndara në mënyrë të ngjashme.
 4. Aminoacidet në sekuencën e hemoglobinës te njerëzit dhe shimpanzetë janë të ngjashme.

Prova se evolucioni i drejtpërdrejtë është:

Reliket e bimëve që kanë jetuar në epokat e mëparshme janë gjetur në shtretërit e qymyrit.

Përgjigja për të zgjedhur është: A

Pyetja 3: Provat e drejtpërdrejta evolucionare mund të përcaktojnë se cilat specie erdhën së pari dhe cilat erdhën më vonë

 1. Dëshmi biologjike molekulare
 2. Dëshmi citologjike
 3. Dëshmi anatomike krahasuese
 4. Dëshmi fosile

Përgjigje:

Provat më të drejtpërdrejta evolucionare janë provat fosile.

Përgjigja për të zgjedhur është: E LEHTË

Pyetja 4: Cila nga llojet e mëposhtme të provave mund të na ndihmojë të përcaktojmë se cilat specie u shfaqën së pari, cilat specie u shfaqën më vonë në historinë e origjinës dhe zhvillimit të jetës në Tokë?

 1. Dëshmi biologjike molekulare
 2. Dëshmi anatomike krahasuese
 3. Dëshmi fosile
 4. Dëshmi citologjike

Dëshmitë fosile tregojnë se cilat specie erdhën më parë, të cilat erdhën më vonë

Përgjigja për të zgjedhur është:

Pyetja 5: Provat e drejtpërdrejta evolucionare mund të na ndihmojnë:

 1. Përcaktoni cila specie është më afër cilës?
 2. Përcaktoni se cilat specie u shfaqën së pari dhe cilat specie u shfaqën të fundit
 3. Përcaktoni se cila specie është paraardhësi i cilës specie?
 4. Të 3 idetë e mësipërme

Përgjigje:

Provat fosile tregojnë se cilat specie erdhën së pari dhe cilat erdhën më vonë bazuar në moshën e fosilit, moshën e shtresës shkëmbore që përmban fosilin.

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 6: Duke pasur parasysh të dhënat e mëposhtme:

(1) Krijesa prej guri që gjenden në tokë.

(4) Kufoma e një mamuthi të freskët në shtresën akullnajore.

(5) Sëpata prej guri të njerëzve të lashtë. Sa të dhëna quhen fosile?

 1. 2
 2. 3
 3. 4
 4. 5

Përgjigje:

Fosilet janë mbetjet e organizmave që kanë jetuar në epokat e mëparshme në shtresat shkëmbore. Fosilet mund të jenë në formën e kockave ose të paprekura në shtresën e akullit, ose në rrëshirën e qelibarit.

Prandaj, vetëm (3) dhe (4) janë të vërteta

Përgjigja për të zgjedhur është: A

Pyetja 7: Duke pasur parasysh të dhënat e mëposhtme:

(1) Krijesa prej guri që gjenden në tokë.

(2) Trupat e faraonëve në piramidat egjiptiane janë ende relativisht të paprekura.

(3) Kufomat e insekteve janë të mbuluara me rrëshirë qelibar që ruan ngjyrën e saj.

(4) Kufoma e një mamuthi të freskët në shtresën akullnajore.

(5) Sëpata prej guri të njerëzve të lashtë. Sa të dhëna nuk quhen fosile?

 1. 2
 2. 3
 3. 4
 4. 5

Përgjigje:

Fosilet janë mbetjet e organizmave që kanë jetuar në epokat e mëparshme në shtresat shkëmbore. Fosilet mund të jenë në formën e kockave ose të paprekura në shtresën e akullit, ose në rrëshirën e qelibarit.

Prandaj, vetëm (3) dhe (4) janë fosile

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 8: Cila nga provat e mëposhtme nuk tregon drejtpërdrejt një marrëdhënie evolucionare midis organizmave?

 1. Mbetjet e brezit të ijeve, femurit dhe tibisë janë gjetur te balenat moderne.
 2. Kufomat e mamuthëve u gjetën në shtresa akulli.
 3. Këto kocka dinosauri gjenden në shtresat e tokës.
 4. Kufomat e insekteve u gjetën në shtresa qelibar.

Përgjigje:

B – C – D – janë fosile.

Reliket e ijeve, femurit dhe tibisë që gjenden te balenat tani janë organe të degjeneruara, duke ofruar prova krahasuese anatomike.

Përgjigja për të zgjedhur është: A

Pyetja 9: Cila nga provat e mëposhtme tregon drejtpërdrejt marrëdhëniet evolucionare midis organizmave?

 1. Kufomat e insekteve u gjetën në shtresa qelibar.
 2. Kufomat e mamuthëve u gjetën në shtresa akulli.
 3. Këto kocka dinosauri gjenden në shtresat e tokës.
 4. Të gjitha provat e mësipërme

Përgjigje:

A – B – C – janë të gjitha fosile, të gjitha janë prova të drejtpërdrejta.

Përgjigja për të zgjedhur është: E LEHTË

Pyetja 10: Organet homologe janë organe që:

 1. Nga e njëjta origjinë, duke marrë të njëjtat funksione
 2. Ata kanë origjinë të ndryshme, por kryejnë të njëjtat funksione dhe kanë të njëjtën pamje
 3. E njëjta origjinë, e vendosur në vende përkatëse në trup, mund të kryejë funksione të ndryshme
 4. Me origjinë të ndryshme, të vendosura në vende përkatëse në trup me të njëjtën strukturë

Përgjigje:

Një organ homolog është një organ që ka të njëjtën origjinë, por kryen funksione të ndryshme

Përgjigja për të zgjedhur është:

Pyetja 11: Organi homolog (organizëm i të njëjtit burim) është

 1. Organet e vendosura në vendet përkatëse në trup kanë të njëjtën strukturë.
 2. Organet rrjedhin nga një organ në të njëjtën specie stërgjyshore, megjithëse këto organe tani mund të kryejnë funksione shumë të ndryshme.
 3. Këto organe janë të vendosura në vende përkatëse në trup, kanë origjinë të ndryshme gjatë zhvillimit embrional, pra kanë të njëjtën strukturë.
 4. Organet e vendosura në vende të ndryshme në trup kanë të njëjtën origjinë gjatë zhvillimit embrional.

Përgjigje:

Organet homologe janë organe që rrjedhin nga një organ në të njëjtën specie stërgjyshore, megjithëse këto organe tani mund të kryejnë funksione shumë të ndryshme.

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 12: Cilat nga çiftet e mëposhtme të strukturave janë organe homologe?

 1. Krahët e zogjve dhe krahët e insekteve.
 2. Gjembat e bimës së trëndafilit dhe gjembat e kaktusit.
 3. Krahët e një lakuriq nate dhe gjymtyrët e përparme të një kali.
 4. Gushë peshku dhe gushë karkalecash.

Përgjigje:

Përgjigja C, krahët e lakuriqëve dhe këmbët e përparme të kuajve rrjedhin nga gjymtyrët e përparme të kafshëve.

Një false: krahët e shpendëve rrjedhin nga gjymtyrët e përparme, krahët e insekteve rrjedhin nga kutikulat.

B është false: gjembat e trëndafilit janë me origjinë epidermale, gjembat e kaktusit janë me origjinë nga gjethet.

D është gabim, peshqit janë vertebrorë, ndërsa karkalecat nuk janë vertebrorë, organet e gushës së këtyre dy llojeve janë me origjinë të ndryshme.

Përgjigja për të zgjedhur është:

Pyetja 13: Për çiftet e organeve:

1. Gjëndrat e helmit të gjarprit dhe gjëndrat e pështymës së njeriut.

2. Thithësi i fluturës dhe nofulla e poshtme e akrepit.

3. Gjembat e kaktusit dhe gjethet e orizit.

4. Krahët e fluturës dhe të shpendëve.

5. Briri i fildishtë dhe i rinocerontit

Çiftet e organeve homologe janë

 1. (1), (2), (3).
 2. (2), (3), (4), (5).
 3. (1), (2), (4)
 4. (1), (2).

Përgjigje:

Çiftet e organeve homologe janë: (1) (2) (3)

(4) false sepse krahët e fluturës e kanë origjinën nga pjesa e përparme e barkut; Krahët e zogut rrjedhin nga gjymtyrët e përparme.

(5) false sepse fildishi rrjedh nga këpurdha, briri i rinocerontit rrjedh nga indet e flokëve.

Përgjigja për të zgjedhur është: A

Pyetja 14: Krahët e zogut janë të ngjashëm me cilin nga organet e mëposhtme?

 1. Krahët e bletës
 2. Krahët e lakuriqit të natës
 3. Krahët e fluturës
 4. Pendët e krapit

Përgjigje:

Organet homologe janë organe që kanë funksione të ndryshme, por kanë të njëjtën origjinë

Krahu i një zogu është një organ i ngjashëm me krahun e lakuriqit të natës (zakonisht që rrjedh nga gjymtyrët e përparme të gjitarëve).

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 15: Kuptimi i organeve është i ngjashëm me studimin e evolucionit është:

 1. Pasqyron evolucionin e njëkohshëm
 2. Pasqyron evolucionin divergjent
 3. Duke reflektuar origjinën e përbashkët të specieve
 4. Tregoni që speciet jetojnë në të njëjtat kushte

Përgjigje:

Lloje me struktura të ndryshme trupore, por që kryejnë funksione të ngjashme → evolucion i njëkohshëm

Evolucioni disociativ: strukturë e ngjashme e trupit, por funksione të ndryshme

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 16: Organet homologe pasqyrojnë evolucionin:

 1. Njëkohësisht
 2. Paralele
 3. shkëputje
 4. Degjenerimi

Përgjigje:

Lloje me struktura të ndryshme trupore, por që kryejnë funksione të ngjashme → evolucion i njëkohshëm

Evolucioni disociativ: strukturë e ngjashme e trupit, por funksione të ndryshme

Përgjigja për të zgjedhur është:

Pyetja 17: Cili nuk është një çift organesh që evoluojnë drejt ndarjes së tipareve?

 1. Gjëndrat helmuese të gjarpërinjve dhe gjëndrat e pështymës së njerëzve.
 2. Pinjolli i një fluture dhe nofullat e poshtme të një akrepi.
 3. Gjembat e kaktusit dhe gjethet e bimëve të orizit.
 4. Gushë peshku dhe gushë karkalecash

Përgjigje:

Çiftet e organeve që nuk janë homologe janë: gushat e peshkut dhe gushat e karkalecave.

Kjo është e njëjta agjenci.

Përgjigja për të zgjedhur është: E LEHTË

Pyetja 18: Sa çifte organesh janë rezultat i evolucionit divergjent?

(1) Krahët e shpendëve dhe krahët e insekteve

(2) Kaktus i barngrënësve dhe cekum i barngrënësve

(3) Gjembat e kaktusit dhe gjembat e trëndafilit

(4) Krahët dhe gjymtyrët e përparme të lakuriqit të natës së maces

(5) Gjethet e bizeleve dhe gjembat e kaktusit

(6) Gjëndrat helmuese të gjarpërinjve dhe gjëndrat e pështymës së kafshëve

 1. 3
 2. 4
 3. 2
 4. 5

Përgjigje:

Çiftet e organeve që tregojnë evolucion divergjent janë (organet nga e njëjta origjinë, por që kryejnë funksione të ndryshme): (2), (4), (5), (6)

Ideja (1) tregon evolucionin e njëkohshëm, të dy organet nuk janë të së njëjtës origjinë, por kanë të njëjtin funksion.

Italia (3) gjithashtu tregon evolucion të njëkohshëm, gjembat e kaktusit janë me origjinë gjethe, gjembat e trëndafilit janë me origjinë epidermale.

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 19: Strukturat e ndryshme të organeve homologe janë për shkak të

 1. Evolucioni në procesin e zhvillimit të specieve
 2. Përzgjedhja natyrore ka ecur në drejtime të ndryshme
 3. Ata kanë origjinë të ndryshme, por rriten në të njëjtat kushte
 4. Ata kryejnë funksione të ndryshme.

Përgjigje:

Strukturat e ndryshme të organeve homologe janë për shkak të seleksionimit natyror që vepron në drejtime të ndryshme.

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 20: Strukturat e ndryshme të organeve homologe janë për shkak të

 1. Përzgjedhja natyrore ka ecur në drejtime të ndryshme
 2. Në të njëjtin drejtim ka shkuar edhe përzgjedhja natyrore
 3. Ata kanë origjinë të ndryshme, por rriten në të njëjtat kushte.
 4. Ata jetojnë në të njëjtat kushte, por kanë gjenom të ndryshëm.

Përgjigje:

Strukturat e ndryshme të organeve homologe janë për shkak të seleksionimit natyror që vepron në drejtime të ndryshme.

Përgjigja për të zgjedhur është: A

Pyetja 21: Analogjia është

 1. Organet me origjinë të ndryshme, megjithëse kryejnë funksione të ndryshme, megjithatë kanë të njëjtën morfologji
 2. Organet me origjinë të ndryshme por që kryejnë të njëjtat funksione duhet të kenë morfologji të ngjashme
 3. Organet me origjinë të ngjashme, por që kryejnë funksione të ngjashme duhet të kenë morfologji të ngjashme.
 4. Organet me origjinë të ndryshme, megjithëse kryejnë të njëjtat funksione, kanë forma të ndryshme.

Përgjigje:

Organet e ngjashme janë organe me origjinë të ndryshme por kryejnë të njëjtat funksione, pra kanë morfologji të ngjashme.

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 22: Organet analoge janë organe

 1. kanë të njëjtën origjinë, janë të vendosura në vende përkatëse në trup, kanë të njëjtën strukturë.
 2. kanë origjinë të ndryshme, janë të vendosura në vende përkatëse në trup, kanë të njëjtën strukturë.
 3. me origjinë të njëjtë, duke kryer të njëjtat funksione.
 4. kanë origjinë të ndryshme por kryejnë të njëjtat funksione, kanë morfologji të ngjashme.

Përgjigje:

Organet e ngjashme janë organe me origjinë të ndryshme por kryejnë të njëjtat funksione, kanë morfologji të ngjashme.

Përgjigja për të zgjedhur është: E LEHTË

Pyetja 23: Organe të ngjashme

 1. Tregon përzgjedhjen e drejtuar të seleksionimit natyror.
 2. Shprehja e seleksionimit natyror ndodh kryesisht në drejtim të ndarjes së tipareve
 3. Tregon unitetin e botës së gjallë
 4. Gjendet kryesisht te kafshët

Përgjigje:

Organet analoge janë organe që nuk janë me origjinë të njëjtë, por kryejnë të njëjtat funksione, dhe morfologjikisht janë të ngjashëm. I njëjti organ përfaqëson selektivitetin e drejtimit të CLTN

Përgjigja për të zgjedhur është: A

Pyetja 24: Në evolucion, organet e ngjashme kanë një kuptim pasqyrë

 1. evolucioni dissociativ.
 2. evolucioni i njëkohshëm.
 3. evolucioni paralel.
 4. origjinë të përbashkët.

Përgjigje:

Lloje me struktura të ndryshme trupore, por që kryejnë funksione të ngjashme → evolucion i njëkohshëm

Evolucioni disociativ: strukturë e ngjashme e trupit, por funksione të ndryshme

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 25: Peshku dhe pula janë të ndryshëm, por kanë faza embrionale të ngjashme, duke dëshmuar se kanë të njëjtin paraardhës të largët, quhen:

 1. Dëshmi anatomike krahasuese.
 2. Evidenca embriologjike.
 3. Dëshmi gjeo-biologjike.
 4. Dëshmi biologjike molekulare.

Përgjigje:

Kjo quhet dëshmi embriobiologjike.

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Trắc nghiệm Sinh học 12 Bài 24 có đáp án năm 2021 , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *