Vào cõi tranh Thiền

Rate this post

Në pikturën tradicionale kineze (zakonisht e njohur si Pikturë Kombëtare), ne shpesh hasim tema të njohura konvencionale të paraqitura me ngjyra të theksuara, tërheqëse, madje edhe ngjyra të ndezura dhe të gëzuara.

Në pikturën tradicionale kineze (zakonisht e njohur si Pikturë Kombëtare), ne shpesh hasim tema të njohura konvencionale të paraqitura me ngjyra të theksuara, tërheqëse, madje edhe ngjyra të ndezura dhe të gëzuara.

Buda e Jetës së Pafundme (Pikturimi i Gurit të Bardhë Qi)

Këto tema përsëriten aty-këtu deri në klishe, diçka si lulet (pjeshkë, kajsi, orkide, krizantemë, zambak uji, daffodil, bozhure, wisteria, ftua), zogj (pjeshkë, shqiponjë, vinç) papagaj, sorra, thëllëza, mallard, rosat, patat), kafshët (tigër, kalë, gomar, buall, dhi, dreri), kafshë legjendare (dragoi, njëbrirësh), karkaleca, peshq, gaforre, insekte (flutura, pilivesa, kriket, mantis, krimba, milingona) , pemët (halore, bambu, misër fushash, shelgje, panje), peizazhe (re, lumenj, male, ujëvara, përrenj, përrenj dhe përrenj). ), fruta, personazhe (reale dhe legjendare)… Këto tema janë shfrytëzuar tërësisht nga artistëve gjatë shekujve.

Ka njerëz që specializohen në pikturimin e gurit, ose kajsisë, ose kallamishtes, ose bambusë… Ja pse piktura kineze ra në detin e vdekur, artisti ndihet i hutuar në labirint: çdo ide është e vjetër, por të moshuarit tashmë i kanë shfrytëzuar të gjitha. Ky lloj pikture nuk është asgjë më moderne, në fund të fundit, është vetëm ngjyra dekorative në dhomë.

Që nga patriarku i 28-të indian Zen Bodhidharma (?-528) në Indinë Lindore që u bë paraardhësi i parë i Zenit kinez (në vitin 520, mbretërimi i mbretit Luong Wu), Zen ka zënë rrënjë dhe është rritur me një mesazh fitues. : «Pavarësisht nga teksti, mësimi i botës së jashtme transmetohet, duke drejtuar zemrën e njeriut, duke parë natyrën dhe duke u bërë Buda.» Vetëm në Dinastinë Jugore Song (shekulli i 12-të) Zen u prezantua në Japoni. Zen ka ndikuar në shpirtrat e dy popujve të Kinës dhe Japonisë për shekuj me radhë në jetën e përditshme si dhe në akademi.

Rrethi i përsosur (piktura e Torei Enji, 1721-1801)

Kështu, meditimi i dha jetë të re pikturës tradicionale, duke e shpëtuar formën e artit nga deti i vdekjes. Mënyra për të përjetuar meditimin «pastroni mendjen dhe shikoni natyrën» është një burim i pafund frymëzimi për artistin. Piktura është një gjuhë joverbale, por a nuk mundet që gjuha e pikturës t’i referohet drejtpërdrejt zemrës së njeriut? Është e qartë se piktura mund të shihet si një mjet për të përjetuar meditim për të qenë në gjendje të shohësh natyrën. Por parimi i meditimit është i pakuptimtë (pa tekst, pa fe të huaj) kështu që si duhet të tregohet në mënyrë që piktura të bëhet një mjet për të qenë në gjendje të përçojë mendimet e thella dhe magjike të mësuesit Buda?

Tiparet e spikatura të pikturës Zen janë thjeshtësia më e madhe që duket joartistike, introspeksioni, zbrazëtia sugjestive, plotësia në papërsosmëri (siç thotë Lao Tzu: “Qyteti i madh është i dobët”). duke lënë shumë hapësirë ​​në letër (i quajtur stil me një kënd).

Bambu në erë (Sengai Gibon, 1750-1837)

Bambu në erë (Sengai Gibon, 1750-1837)

Në pikturën kineze, ekzistojnë dy stile të kundërta të të shkruarit: “stilolapsi publik” dhe “pena”, të cilat mund të përdoren ekskluzivisht ose me përdorim të dyfishtë në pikturë. “Princesha” është një stil vizatimi i përpiktë që shtjellon çdo detaj të vogël. “Stilolapsi me qëllim” është një stil shkrimi që pranon ngjyrën, por në pikturën Zen, ky stil është i ndarë nga ngjyra, vetëm bojë e zezë dhe letër e bardhë. Japonezët e quajnë sumiye (pikturë: e pikturuar me bojë të zezë), kinezët e quajnë pikturë me bojë.

Piktura nga murgu Zen Mu Khe (1180-1250), Dinastia Song

Piktura nga murgu Zen Mu Khe (1180-1250), Dinastia Song

“Vesh” do të thotë bojë e zezë, e bërë nga bloza dhe ngjitësi. Pena është bërë nga gëzofi i kafshëve si dhi, lepuj, nuselalë, ujqër dhe mund të mbajë shumë bojë. Letra për vizatim është letër jashtëzakonisht e hollë, veçanërisht letra Tuyen, të cilën ne jemi mësuar ta quajmë “Truyen Chi”. Që nga dinastia Song e tutje, pikturat kineze përdorën kryesisht mëndafsh. Nga dinastia Song e tutje, për shkak të teknikave më të sofistikuara të prodhimit të letrës, letra Tuyen filloi të shfaqej. Në përgjithësi, pikturimi dhe vizatimi kryesisht në letër; Vizatimi i personazheve, zogjve, luleve kryesisht përdorin mëndafsh për të arritur lehtësisht sofistikimin. Por qoftë mëndafshi apo letër, të dyja janë materiale ideale sepse thithin bojën lehtësisht. Kjo është e ndryshme nga stili perëndimor i pikturës me vaj.

Kullotja e buallit (piktura e Tsuboshima Dohei)

Një material i brishtë si letra zgjidhet si një mjet për të shprehur frymëzimin artistik, sepse këto frymëzime duhet të transportohen shpejt, nëse maja e stilolapsit qëndron për një kohë të gjatë, letra do të griset nga të qenit shumë e lagur. Vijat duhet të vizatohen shpejt, të minimizohen dhe të tregojnë vetëm atë që është absolutisht e nevojshme. Një goditje e stilolapsit e nxjerrë duhet të jetë unike, pa marrë parasysh çfarë, nuk duhet të arnohet, zbukurohet ose riparohet. Ai duhet të jetë i lirë, jo i detyruar, jo i fshirë ose i ribërë. Artisti thjesht e la veten të rrjedhë me rrjedhën e emocioneve në një mënyrë natyrale absolutisht spontane. Krahu, dora, stilolapsi janë një tërësi dhe duket se kanë një dorë të padukshme që drejton.

Piktura Zen duket se realizohet nga aftësia e pakontrolluar e artistit, një moskontroll i mundimshëm. Nëse ka një lloj të menduari logjik midis stilolapsit dhe letrës, kjo do ta prishë punën. Do të ishim të gabuar nëse mendonim se fotografia është thjesht shkarravitje të lëmuara. Konturet e pikturës Zen janë të papërsosura dhe sfidojnë ligjet e perspektivës dhe chiaroscuro, të cilat janë ligjet bazë të pikturës perëndimore për interpretimin tredimensional. Gjëja kryesore është që shpirti i gjërave duhet të shprehet në letër, kështu që penelata duhet të jetë po aq e gjallë sa pulsi i një qenieje të gjallë.

Vetëflijimi

Vetëflijimi

Stili i pikturës së pikturës Zen është i ndryshëm nga ai i pikturës perëndimore në vaj. Stili i pikturës me vaj kërkon një përbërje strikte dhe sistematike. Kanavacë dhe bojë vaji janë materiale të fuqishme që i lejojnë artistët të fshijnë, rregullojnë, gërvishtin dhe riparojnë lehtësisht. Piktura perëndimore është si një kanavacë e plotë filozofike, temat logjike të së cilës janë të ndërthurura ngushtë. Ajo krahasohet me një sinagogë të shenjtë, muret, kolonat dhe themelet e së cilës janë të gjitha prej shkëmbi të fortë. Përkundrazi, pse piktura Zen është kaq e varfër, forma është kaq e skicuar dhe e vrazhdë, linjat janë kaq të thjeshta dhe materiali është kaq i brishtë. Megjithatë, ne orientalët shohim në të një ritëm të mrekullueshëm të jetës të fshehur pas çdo goditjeje, çdo pike, çdo copëz të errët dhe të lehtë. E zeza dhe e bardha përfaqësojnë një palë kontradiktash intensive në këtë sferë të dualitetit – sfera me të cilën janë bashkangjitur mendimet tona: e zezë/e bardhë, e drejtë/e gabuar, e mirë/e keqe, lartë/e ulët, e shkurtër/ e gjatë, lumturia/vuajtja, e mira/ keq, po/jo, etj…

Zeni është një jo-dualizëm që depërton në dualitetin e të kundërtave për të çliruar jetën njerëzore. Ky mendim i monizmit është baza e praktikës së meditimit. Ngjyrat e errëta dhe të lehta përfaqësojnë çdo nivel shpërbërjeje, dhe të gjitha ato të errëta dhe të lehta bardh e zi në çdo goditje të stilolapsit përfaqësojnë diçka në dukje të pakuptimtë si p.sh. një trung peme, një gur, një degë luleje, një fëmijë. zogjtë në degë, bora- kallama të ngarkuar… por përcjell jetën pa shpjegim. Një zambak i vetmuar që lulëzon ose një petal zambak uji që lëkundet në erë është një imazh i gjallë i një shpirti të pastër dhe të pacenuar në stuhinë e jetës. Një varkë e vogël peshkimi mbi ujin e pamasë na jep një përshtypje të thellë të imazhit të detit të pamasë dhe ekzistencës së një shpirti të thellë që integrohet me jetën e përjetshme pa frikë në mes të valëve të oqeanit. Të gjitha këto mrekulli të thella realizohen në thjeshtësi dhe pa mundim.

Mjeshtri i Zenit hyn në meditim (pikturë tjetër Thach, shekulli i 10-të)

Penelat e artistit duhet të jenë të qarta si rrufeja, pa retushim. Sepse një gjë është e bukur vetëm kur nuk është e lidhur apo e përmbajtur. Ajo bukuri qëndron në të lëshuarit. Muskuli përdoret për të vizatuar një vijë ose një pikë, por pas tij është një pakujdesi. Me pamendimin e artistit meditues, formohen vepra arti. Piktura Zen kap frymën e gjërave ndërsa ato funksionojnë. Kjo duket e vështirë sepse gjërat janë gjithmonë në lëvizje dhe asnjëherë statike. Por artisti meditues mund ta bëjë këtë nëse di ta kuptojë jetën nga brenda dhe jo nga mendja e jashtme. Kur vepra formohet, goditjet që rrjedhin drejtpërdrejt nga zemra pa u penguar nga mendimet janë një qenie e gjallë.

Patriarku i gjashtë Hui Neng preu bambu (pikturë e Luong Khai gjatë Dinastisë Song)

Patriarku i gjashtë Hui Neng preu bambu (pikturë e Luong Khai gjatë Dinastisë Song)

Prandaj, piktura Zen refuzon ngjyrën, sepse ngjyra ngjall një entitet në natyrë dhe piktura Zen nuk pranon asnjë paraqitje, qoftë e plotë apo e papërsosur. Nëse politika e pikturës është të kopjojë dhe riprodhojë saktësisht të njëjtën gjë, hapësira dy-dimensionale e faqes nuk do të përfaqësojë asgjë me saktësi dhe ngjyra do të jetë e vështirë të arrihet e njëjta gjë. Dhe nëse artisti përpiqet ta pikturojë atë si atë entitet, është thjesht një riprodhim shumë i dobët.

Nga ana tjetër, meditimi nuk lejon zvarritje. Këmbëngulja e stilolapsit do të shkatërrojë letrën që është në thelb e brishtë. Zvarritje do të thotë ndryshim, zhgënjim, planifikim, arsyetim dhe përmbajtje, që nuk është fryma e meditimit. Gjithmonë ka diçka që del nga hiçi në pikturën Zen.

Aty ku menduam se do të kishte një vijë ose një pikë, nuk kishte asgjë. Por kjo mungesë nuk zhgënjen, sugjeron edhe më të fortë. Ndaj, “penella me një kënd” bën që piktura të ketë shumë hapësirë, hapje dhe plot sugjerime. Një faqe e vogël mund të fshehë të gjithë universin. Një goditje horizontale nënkupton pafundësinë e hapësirës, ​​një rreth sugjeron përjetësinë e kohës, ato gjithashtu sugjerojnë pafundësinë dhe jetën.

Është e rëndësishme të theksohet se pikturat fetare nuk janë piktura meditimi. Prandaj, pikturat e portreteve të Buddhave dhe madje edhe portretet e mjeshtrave Zen ose mjeshtrave Zen nuk duhet të klasifikohen pa dëshirë si piktura Zen. Disa piktura, megjithëse të realizuara me shkrim publik, por të pasura me shije meditative, mund të quhen edhe piktura Zen.

Hyrja në fushën e meditimit është të hysh në një botë plot me sugjerime. Piktori Zen – ish-mjeshtër apo student i Zenit – jo vetëm që dëshiron t’i besojë dëshirën e tij për të ndjekur gjurmët e paraardhësve duke ilustruar portretet dhe sjelljen e tyre, por gjithashtu dëshiron t’u dërgojë një mesazh të tjerëve. mesazhe të fshehura përmes imazheve të thjeshta dhe në dukje të pakuptimta në jetën e përditshme me penelata të holla në mënyrë që të tjerët të çlirohen shpirtërisht. Në një farë mase piktura Zen mund të shihet si një mjet realizimi. Funksioni i pikturës Zen është i lidhur ngushtë me funksionin e Zen koan.

Që kur Zen u prezantua në Kinë dhe Japoni, industria e pikturës së secilit vend ka lulëzuar dhe ka një shije të thellë. Shija e meditimit e ndihmon pikturën Zen të bëhet një pikturë unike dhe moderne në thesarin e pikturës orientale. Njerëzit që shijojnë pikturat e meditimit në një moment heshtjeje dhe soditjeje pranë një filxhani çaji aromatik, edhe pse e kanë shijuar shumë herë një pikturë të caktuar, do të ketë raste kur papritur e gjejnë veten duke luftuar. Fotografia është kaq e re, kaq e çuditshme, pothuajse e shoh për herë të parë. Një e vërtetë e mrekullueshme sapo është zbuluar. Është një moment zgjimi, si një dhomë e errët e mbyllur që është hapur për një kohë të gjatë për të mirëpritur lavdinë e një dite të re, si një llambë që sapo është ndezur pas kaq shumë vitesh duke harruar të rrokulliset në errësirë. heshtur errët. 10 piktura të tufave të buallit / qetë

1. Gjeni buallin

thien9 7bd8ef2d74a04a3b8fb4919298e9147b grande

2. Shihni shenjën

thien10 569dfc5c2de940159fec4e0cc54176e4 grande

3. Duke parë buallin

thien11 5970c4219aa9488f8cf3034589ba096c grande

4. Merr buall

thien12 633c9c57579a4bd89dd6415a651d09f8 grande

5. Kullotja e bagëtive

thien13 bf6e5957e6b241d1855e899e8565a52c grande

6. Hipur një buall në shtëpi

thien14 17fb2cf5e5ea487c8463ce3b5cbd82e4 grande

7. Harroje buallin, por njerëzit

thien15 9f5455f0dac146658d79f8207fd8931b grande

8. Buallicat dhe njerëzit harrojnë të dy

thien16 bd4309250cb24371945c0d1d3794459e grande

9. Pasqyrë kthimi

thien17 43b7cb129b834620bdda34a9a8bb5dae grande

10. Hidhe dorën në treg

thien18 202fe39ad4a24900b0081c33a7beb814 grande

Mbledhja e Vietsciences- Le Anh Minh

Chaolong TV cảm ơn bạn đã đọc bài viết Vào cõi tranh Thiền , hy vọng rằng những thông tin chúng tôi chia sẻ sẽ hữu ích cho bạn. Đừng quên Cháo Lòng TV là website trực tiếp bóng đá miễn phí, tốc độ cao, được yêu thích nhất hiện nay nhé !

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *